Hajrózsázás

Karácsony előtt minden évben népszokásokat elevenítenek meg a gyerekek a Kiscelli Múzeumban és így lesz ez az idén is: december 15-én karácsonyi bábszínház, népi táncház és lucázás is lesz, a szokásos játszóház és kézműves foglalkozás mellett.

A somogyi hajrózsázás, akárcsak a lucázás, egy termékenységvarázsló, határkerülő népszokás - tudta meg az MTI munkatársa az óbudai múzeum illetékesétől - melynek során házról-házra járnak a gyerekek és jó kívánságokat mondanak a háziaknak. Áldást kérnek a házra, no meg arra, hogy bőséges legyen a termés és az állatok is jól szaporodjanak.

A népszokásokat és a táncokat Gordos Anna tánctanár vezetésével a sashalmi tanoda diákjai mutatják be.

Az egykoron kolostorépület feldíszített templomterében tartják a rendezvényeket, amelyeken rendszeresen több száz óvodás és iskolás vesz részt. Mindig nagy sikere van a karácsonyi bábszínháznak. Az idén az Óperenciás Bábszínház betlehemes előadásán a gyerekek a Kisjézus születésével ismerkedhetnek meg.

A színes, látványos díszletek között nagyméretű kesztyűs-botos és óriásbábokat, valamint többféle bábtechnikát láthat a közönség.

A délelőtt folyamán népi táncház várja a táncoslábú gyerekeket. Majd kezdődik a kincsvadászat, a mézeskalácssütés, a karácsonyi ajándékok készítése bőrből és a gyertyamártogatás.
Forrás: MTI