Sólyom az élen, kormánypártiak a végén

Novemberben leginkább Kóka Jánosnak és Szili Katalinnak változott meg a közvéleménybeli értékelése, 3-3 pontot veszítettek - áll a Szonda Ipsosnak hétfőn a Népszabadságban közzétett felmérésében a politikusok népszerűségéről.

Az SZDSZ elnöke leszálló ágban van, a nyár közepe óta 8 ponttal csökkent a rokonszenvmutatója. A mostani visszaesés alapvetően a szocialista párt szimpatizánsainak tudható be, körükben az elmúlt egy hónapban 9 ponttal lett alacsonyabb az indexe (45 helyett 36 pont). A szabad demokraták körében 46 pontos, de ezzel csupán az ő rangsoruk közepén helyezkedik el - olvasható a lapban.

Szili Katalin megítélése a megelőző hónapokban lényegében változatlan volt, októberről novemberre azonban valamelyest kedvezőtlenebb lett. Mind az MSZP, mind a Fidesz támogatói körében 6-6 pontot esett vissza, a bizonytalan választópolgárok körében pedig egy kicsivel (2 ponttal) emelkedett az indexe. A visszaesés ellenére a házelnök továbbra is - Gyurcsány Ferencet követően - a második legkedveltebb politikus a szocialista párt támogatói között. Relatíve jók a pozíciói a Fidesz táborában is, Fodor Gáborral és Göncz Kingával együtt az általuk alkotott lista közepe táján helyezkedik el.

Szilivel azonos (44-es) pontszámmal található az élvonalban Orbán Viktor. A Fidesz elnöke rendkívüli módon megosztja a közvéleményt. Pártjának támogatói rokonszenvvel viseltetnek iránta (76 pont), de a többi politikai csoportban egyértelműen negatívak a vele kapcsolatos vélemények. Ezen belül viszonylagosan kedvezően minősítik őt a pártválasztásukban bizonytalanok, bár a tőlük kapott 36 pont is a negatív tartományban helyezkedik el. Az MDF hívei még kritikusabbak (26 pont), az MSZP-sek és az SZDSZ-esek ítélete pedig kifejezetten elutasító (18-19 pont).

A korábbinál jelentősebb előnyre tett szert a köztársasági elnök a ranglistán, s személyében öt hónap elteltével újra van 50 pontot elérő politikus. Sólyom László az elmúlt két hónapban konszenzusosabb politikusnak mutatkozott a közvélemény szemében, mint korábban. A nyáron rendszerint 25-30 pont közötti eltérések voltak a leginkább kedvező és kedvezőtlen minősítések között, most ez a különbség 16 pontos (MSZP-sek: 44 pont, fideszesek 60 pont).

Továbbra is jók Dávid Ibolya pozíciói. Azon kevés politikus közé tartozik, akinek az utóbbi fél évben viszonylag egyenletes volt a megítélése, nem veszített renoméjából. Mérsékelten megosztó személyiség, amit az MSZP táborában szerzett 53 és a Fidesz támogatóitól kapott 42 pont fejez ki. A pártpolitikusok majd mindegyikének értékelésében ennél sokkal nagyobb, rendszerint 30 pont fölötti eltérések vannak.

Az adatfelvétel ideje: 2007. november 16-25. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Forrás: MTI