Letelepedő madarak

Az utóbbi időben egyre több nem költöző költöző madárral találkozhatunk a hideg idő beálltával is, ennek oka, hogy az enyhe tél és a városiasodás miatt a madarak télen is találnak táplálékot - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A jelenség néhány évtizede kezdődött, és az első nagyobb számban itt maradt madarak a fekete rigók voltak - mondta Veprik Róbert.

Egyre több fehér gólya is akad a telelők közt, pedig ezek jó esetben már szeptember körül elindulnak, mert a táplálékforrásaik addigra apadni kezdenek. Azok, melyek itt maradnak, betegség vagy sérülés miatt nem költöznek délre Amíg élelmet találnak, nem szükséges a befogásuk, azonban amikor legyengült vagy lesérült állattal találkozik valaki, a beavatkozás elkerülhetetlen. A szakember elmondta: ilyenkor a helyileg illetékes állatparkok veszik magukhoz a madarat és átteleltetik, ugyanis mindegyik állatkertnek van ilyen programja.

A fekete rigó és a gólya mellett azonban megjelenhet a vörösbegy vagy egy-egy barát poszáta, de csapatosan nem maradnak.

A kis állatok számítanak az ember segítségére - mondta Veprik Róbert. Elsősorban magvakat érdemes kihelyezni, de a gyümölcsök is nélkülözhetetlen tápláléknak számítanak télen. Ha valaki szalonnát tesz ki, fontos, hogy ne legyen sózott a zsiradék. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ha bárki etetni kezdi a madarakat, azt ősztől egészen tavaszig folytatnia kell. Az állatok ugyanis megszoknak egy helyet és számítanak a táplálékforrásra. Mindemellett gyönyörű látvány lehet, az ablakból figyelve egy téli estén, hogy a madarak nálunk vacsoráznak- tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI