Költözött a rombolás géniusza

Sikerült elszállítani a Zichy Mihály főműveként számon tartott festményt, A rombolás géniuszának diadala című képet a festőművész zalai emlékházából. A Somogy megyei születésű festőművész nagyméretű képét egy hónappal ezelőtt technikai okok miatt nem tud

A 4,5 méterszer 5,5 méteres festményt a tervezettnél nagyobb hengerre feltekerve, az épület korábban meglévő, ám időközben befalazott ajtajának a kibontásával sikerült kivinni az emlékházból. A napokig előkészített művelet több órát vett igénybe. Nem csak a kép kivitele okozott gondot, de helyéről való kiemelése is összehangolt, aprólékos munkát kívánt a galéria restaurátorai részéről, ugyanis a terem belmagasságánál nagyobb festmény körülbelül 10 centiméterrel a padló alá került.

A Magyar Nemzeti Galériában december 14-én nyílik a szentpétervári Ermitázs Múzeummal közösen rendezett, Zichy, a rajzoló fejedelem című kiállítás. A rombolás géniuszának diadala a közös tárlat egyik kiemelkedő darabja lesz.

A Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő alkotás mostani útjának körülményei újabb adalékot jelentenek a kalandos sorsú mű történetéhez, amelyet Zichy Mihály az 1878-as világkiállításra festett.

A kép időben elkészült, ám a kiállítási bizottság még a tárlat megnyitása előtt visszavonatta a művésszel arra a szabályzatra hivatkozva, amely szerint nem lehet aktuális eseményt ábrázolni. Valójában az érintett államok tiltakozásától tartottak a festmény tartalma miatt.


A pápa, III. Napóleon és az orosz cár szerepeltetése az 1870-es francia-porosz háborúra és az azt követő párizsi kommünre való közvetlen utalás, valamint a háttérben a pozitív jövő képében ábrázolt, a fiatal francia köztársaságra utaló alak miatt jobbnak látták, ha inkább elébe mennek a várhatóan kedvezőtlen fogadtatásnak.

Maga Zichy is belátta, hogy a képen változtatnia kell, ezért a jövő fényözönébe helyezett "köztársaságot" Krisztus alakjával cserélte fel. Az átfestett képet Bécsben és Budapesten is bemutatták, a mű mindkét helyszínen nagy sikert aratott. Nem így a kritikusok, akik fanyalogva fogadták. Tiltakozott a katolikus egyház is a pápa negatív színben való feltüntetése miatt, mivel a festményen IX. Pius egy koponyahalmon trónol.

A bemutatókat követően a festmény a Somogy megyei Zalába, a Zichy család kúriájába került, a magyar állam csak a Zichy Mihály születésének 75. évfordulóján rendezett gyűjteményi kiállítás után vásárolta meg 1902-ben. Ekkor újabb tiltakozási hullám indult el a konzervatívok részéről, ezért a mű raktárba került, s ezt követően csak egy-egy alkalommal mutatták be, végül 1992-ben Zalába, a művész szülőházában kialakított emlékmúzeumba került.

A magyar romantikus festészet jelentős alakjának, Zichy Mihály (1827-1906) életművének gyűjteményes kiállítása - mintegy 300 alkotás - március 23-ig lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában.
Forrás: MTI