Horváth Ágnes ebédet osztott

A kormány által elhatározott egészszégügyi reform, a vizit-, és a kórházi napidíj bevezetése azt a célt szolgálta, hogy az egészségügyi intézményeknek több pénzük legyen, és a többi között az étkezés minőségén is javíthassanak.

Ezt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter mondta el hétfőn, a Szent Imtre Kórházban, amikor tájékoztatást adott az új kórházi étkezési nomákról.A miniszter elmondta, hogy a kórházak többsége eddig naponta kevesebb, mint 350 forintot fordítottak a betegek élelmezésére, december elseje óta azonban kötelesek minimum 550 forint + Áfa értékben étkezést nyújtani. Előírás számukra az is, hogy választható két menüt kell ajánlaniuk, friss zöldséget vagy gyümölcsöt kínálniuk a betegeknek. Az Egészségügyi MInisztérium 3 milliárd forintot adott ebben az évben arra, hogy a kórházak teljesíthessék az előírást - mondta Horváth Ágnes.

A tárca vezetője bízik abban, hogy az áttérés miatti rövid tecnikai időtől eltekintve, az ország minden kórháza bevezeti az új étkezési rendet. Az ÁNTSZ és a biztosítás felügyelet ellenőrizni fogja, hogy a kórházak betartják -e az előírást, és ha nem, akár büntetéssel is szembe kell nézniük.

László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója elmondta, hogy intézményük a plusz pénzt teles mértékben az étkezés javítására fordatja. Ebben a kórházban egyébként naponta eddig is 70 féle összeállítású élelmezést nyújtottak annak megfelelően, hogy a betegek állapota mit kíván meg - mondta László Imre. A kórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy december előtt az adagok kisebbek és szegényesebbek voltak - az egészségügyi Minisztérium 48 millió forintot fordít arra, hogy a betegek is értesüljenek az új étkezési szabályokról - mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter ezután a kórház intenzív osztályán az egyik kórterem betegének maga nyújtotta át az aznapi ebédet.
Forrás: FH