Fényesre kopott az orra

József Attila halálának 70. évfordulóján, hétfőn fölavatták a költő restaurált mellszobrát a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az intézmény egykori hallgatójának nevét viselő tanulmányi és információs központban.

A Szegeden tanuló fiatal költőt ábrázoló, gipszből készült, patinázott szobrot 1960-ban készítette Tápai Antal, az alkotás 2001-ig az egyetem jogtudományi karának épületében állt - mondta el Török Márk, az SZTE Hallgatói Önkormányzatának elnöke az avatáson.

A mellszobor, melyet egykor Tápai Antal lánya adományozott az egyetemnek, az épület felújításakor a pincébe került. A hallgatói önkormányzat vezetői 2003-ban találtak rá a kicsit kopott, de viszonylag jó állapotú alkotásra, melynek az orra fényes volt, mivel vizsga előtt minden hallgató babonából megfogta azt - közölte az elnök.

Hozzátette: a szobrot Pogány Gábor művész bronzozta és patinázta újra.

A József Attilát személyesen is ismerő, 1986-ban elhunyt szegedi művész, Tápai Antal a mellszobrot két gipsz és egy vörösréz példányban készítette el 1960-ban. A 20 éves életszerető, életigenlő, a szabadságért harcolni tudó és akaró József Attilát mintázta meg, példaként állítva az akkori ifjúság elé - vallott művéről Tápai Antal Életutam című könyvében.

A vörösréz alkotás az egykori tanítóképző intézet megrendelésére készült és a nyolcvanas évekig elejéig az oktatási intézményben állt, a másik gipsz változat pedig az egykori megyei tanács egyik tárgyalóját díszítette.
Forrás: MTI