Elnöki kegyelmet kapott a tanárnő

Elnöki kegyelmet kapott Szudánban az a brit tanárnő, akit istenkáromlás miatt 15 napos börtönbüntetésre ítéltek a múlt héten, közölte hétfőn az államfő tanácsadója. Az 54 éves nőt még hétfőn átadják a szudáni brit nagykövetségnek. A nőt azért ítélték el,

Omar al-Besir szudáni elnök azután adott kegyelmet az istenkáromlás miatt elítélt tanárnőnek, hogy hétfőn találkozott a brit parlament felsőházának két moszlim tagjával - közölte a szudáni államfő tanácsadója az AFP francia hírügynökséggel. Gillan Gibbonst még hétfőn szabadon engedik, és hazatérhet Nagy-Britanniába.

Gordon Brown brit kormányfő üdvözölte a szudáni államfő döntését, megkönnyebbülését fejezve ki, amiért kiengedik börtönéből a tanárnőt. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki Lord Ahmednek és Warsi bárónőnek a tanárnő kiszabadításában játszott szerepükért. A Lordok Házának két moszlim tagja szombaton érkezett a szudáni fővárosba, hogy elérjék Gibbons börtönbüntetésének feloldását.

A két brit politikus köszönetét fejezte ki a szudáni elnöknek, amiért kegyelmet adott a tanárnőnek. Lord Ahmed reményét fejezte ki, hogy az eset miatt nem romlik meg a két ország közötti kapcsolat, és továbbra is eljutnak majd a nyugat-afrikai országba a brit segélyek.

A kétgyermekes tanárnő közleményében mély sajnálatát fejezete ki az eset miatt, jelezve, hogy tudatosan soha nem sértette volna meg az iszlám vallást.

Az 54 éves nő augusztus óta dolgozott a szudáni fővárosban található brit nemzetközi iskolában, ahol a tanév elején arra kérte egyik hétéves lány tanítványát, hogy vigye be az iskolába Teddy-mackóját, majd az osztályt kérte fel a névadásra. A gyerekek több nevet is felvetettek, és azok közül szavazással választották a Mohamedet: 23-ból húszan szavaztak a próféta nevére.

A nőt szülői panaszok után november 25-én vette őrizetbe a rendőrség, majd 29-én istenkáromlás vádjával 15 napos börtönre ítélték.
Forrás: MTI