Andrássy Kulturális Út

Erdélyi falu is csatlakozott az Andrássy Kulturális Úthoz - adta hírül az erdélyi Krónika hétfői számában. A Hargita megyei Csíkszentkirály önkormányzata együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében a falu csatlakozik az Andrássy-kastélyok köz

Az Andrássy Kulturális Út létrehozása a szlovák-magyar határ mentén című tervet 2005-ben indította a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat a magyar és szlovák nyelvterületen lévő Andrássy-kastélyok és emlékhelyek kulturális-turisztikai együttműködéséért, azzal a céllal, hogy hosszabb távon az Andrássy-út bekerüljön az európai kulturális utak körébe.

Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester a lapnak adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy ezzel a lépéssel a Csíkszentkirály Poklonfalva nevű részén található Andrássy-kúriát sikerül helyreállítani, és az emlékhely a nemzetközi kulturális út részévé válhat.

A faluban ugyanis az Andrássy család XVI. században épült udvarházának már csak a romjai állnak. A castellum feltárása tavaly kezdődött el Darvas Lóránt, a Csíki Székely Múzeum régészének vezetésével. Az egykori udvarházból ma csak kiemelkedések látszanak a felszínen, amelyek falmaradványokat jeleznek körülbelül 45 méter hosszúságban, ebből próbálnak következtetni a castellum méreteire.

A kutatás során mindössze az alapfalakat tudják majd részben feltárni, megállapítani az udvarház elhelyezkedését és méreteit, megkeresni az egykori kerítőfalat, mivel a terep egy része mára beépített magánterület. Az országos műemlékvédelmi listán szereplő épületből eddig egy XVII. században használt pincehelyiséget tártak fel.

"Az Andrássyakat a XVII. századig a Csíki-medence egyik legjelentősebb családjaként tartották számon" – magyarázta a lapnak Gál Mária helytörténész, az Andrássy család kutatója, aki a család leszármazottaival is felvette a kapcsolatot. Az utolsó csíkszentkirályi Andrássynak 1575-ben menekülnie kellett, mivel részt vett a Bekes Gáspár szervezte összeesküvésben Báthory István ellen. Andrássy Péter a krasznahorkai vár kapitánya, majd birtokosa lett. Az Andrássyak még évszázadokig viselték a szentkirályi előnevet, származásukat jelölve, bár birtokaikat soha nem tudták visszaszerezni - olvasható a Krónikában.
Forrás: MTI