Már lángolt a koszorú

Bár vasárnap kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, Pécsett már szombaton lángolt egy koszorú. A karácsonyi időszakban általában megnő a lakástüzek száma, ezért a katasztrófavédelem a decemberi és januári tűzveszélyekre figyelmeztet.

Felgyújtottak egy adventi koszorút szombaton Pécsett: egy lakótelepi lakás bejárati ajtajára kifüggesztett koszorút lobbantott lángra valaki. Senkinek sem esett baja.

Ebben az időszakban számos lakástüzet és sérülést okoznak az égve hagyott gyertyák és csillagszórók. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a karácsonyi időszakban történik a legtöbb lakástűz országszerte. A szóvivő ezért arra figyelmeztet, hogy az adventi koszorúkon meggyújtott gyertyákat nem szabad felügyelet nélkül hagyni, fennáll ugyanis a veszélye, hogy eldől és lángra lobbantja a környezetében lévő papírokat, vagy textileket. Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy bár a karácsonyfára egyre kevesebben raknak gyertyákat, a különféle égősorok is veszélyesek lehetnek. A nem megfelelő minőségű füzéreknél egy elektromos zárlat is könnyen lakástüzet okozhat.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a csillagszórók meggyújtása is könnyen tűzhöz vezethet, ezért a gyerekek elől gondosan el kell zárni a gyufákat, öngyújtókat. Bár a szikrázó csillagszóró önmagában veszélytelen, januárban már okozhat gondot a karácsonyfán, akkorra ugyanis a fa belsejében olyan gyantás gőzök keletkezhetnek, amelyek a szikrától belobbanhatnak.

Forrás: FH