Jubileumi koncert

Jubileumi koncertre és lemezbemutatóra készül a 25 éves Bikini együttes. December 7-én a Syma Csarnokban mutatja be a zenekar az Őrzöm a lángot című, sokak szerint legjobb lemezét - jelentette ki Németh Alajos, az együttes vezetője, basszusgitárosa.

"A 2,5 órás koncerten meg akarjuk mutatni, mit tud a Bikini. Majdnem minden új dalt eljátszunk, filmek emelik ki a mondanivalót" - mondta a Lojziként ismert zenekarvezető az MTI-nek.
Az "Ős" Bikini 1982 februárjában alakult, 3 évig létezett. Nagy Feró éppen feloszlatta a Beatricét, azt a zenekart, amelyet mindenhol tiltottak, mellőztek a 70-es évek második felétől. Amikor már adhatott volna ki lemezt a Beatrice, Feró feloszlatta a zenekart. Ambícióját vesztett ember volt, a Közgáz klubban újhullámos zenekarokkal együtt lépett fel. "Tiszteltem a munkásságát, s megkérdeztem: nincs-e kedve egy zenekarhoz, mire igent mondott, miután másokat elutasított. Volt egy Bikini nevű alternatív formációja, a nevét átvettük. Feróval készített két lemezünket az újságírók a 20. század két legjobb rocklemezének minősítették. Nem volt sok koncertünk, ezt a Bikinit is mellőzték Feró miatt" - idézte fel a kezdeteket Németh.

Feró mellett az első Bikiniben Németh Alajoson kívül Szűcs Antal Gábor, Németh Gábor és Vedres József játszott. Amikor Feró újraalakította a Beatricét, a zenekar énekes nélkül maradt. D. Nagy Lajosnak éppen nem volt együttese. Együtt folytattuk, jó döntés volt. Kialakult a jól felismerhető hangzás - mondta Németh.

A Bikini szövegírói, Nagy Feró, Trunkos András, Dévényi Ádám valamennyien hozzájárultak a zenekar sikeréhez. Amikor a hatalom már kevéssé nyúlt a szövegekhez, az első négy lemez 1989-ig kis változtatásokkal megjelenhetett. A második gyémántlemez lett - több mint félmillió fogyott belőle "Nem hallgathatom el, hogy 2,5 millió lemezünket adták el, családonként legalább ketten hallgatják... Ott vagyunk az emberek fejében, szívében. Remélem december 7-én megköszönhetjük azt a szeretetet, ami 25 éve kísér bennünket" - fogalmazott.

A 25 éves zenekar jelenlegi formájában egyéves. Ez egy pop-rock formáció jazzes elemekkel.
D. Nagy Lajost az együttes vezetője nagy munkabírású emberként jellemezte, akinek hangja nélkül elképzelhetetlen a Bikini. Lukács "Peta" Péter gitáros 1 év 2 hónapja van a Bikiniben, előtte az augusztusban elhunyt Daczi Zsolt sokat tett a zenekarért. Németh Alajos kiemelte Lukács Peta virtuozitását és muzikalitását. Alapító tagja és tulajdonosa az egészen más zenét játszó European Mantránának. Fiatalos vehemenciával "húzza" magával az öregeket. Igyekeznek olyan betéteket találni számára, amelyekkel ki tudja fejezni a súlyosabb zenei gondolatokat.

Makovics Dénes szaxofonos 1986-ban került a zenekarhoz, neki is jut szólólehetőség. Először vendégzenész volt, majd tag lett, s némi szünet után, tíz éve tért vissza. Dzsessztanszakot végzett, tanár volt, eredményes volt dzsesszkörökben, intuícióit jól hasznosítja a zenekar.

A Bikini a legtöbbet koncertező zenekar évi 120 fellépéssel. Ezt végigállni, végigtaposni, végig mosolyogni ugyanazzal az energiával, kemény dolog - hangsúlyozta.

Bródy Jánosról, aki a koncert vendége lesz, Németh Alajos elmondta: szövegíró zseni, nem gondolkodott, amikor felkértük, ő hozta először a kész szöveget, amelyek illenek a Bikini zenéjéhez. A közönség azt a Bródyt fogja hallani, aki a Szabadnak születtél című dalban mindent megénekelt, amit mindenki, aki komolyan veszi a zenélést. Büszke vagyok, hogy együtt dolgoztunk.
Forrás: MTI