Istenkáromlás miatt börötnben

A brit parlament felsőházának két tagja szombaton találkozott a Szudánban bebörtönzött brit tanárnővel, akinek 15 napot kell rács mögött töltenie az országban Mohamed próféta megsértése miatt. Az 54 éves nőt azért ítélték el, mert hagyta, hogy tanítványai

A munkáspárti Lord Ahmed és a konzervatív Warsi bárónő a szudáni fővárosban, egy meg nem nevezett helyen találkozott Gillian Gibbons-al, akit börtönéből egy kényelmesebb és biztonságosabb helyre szállítottak. A brit és szudáni hatóságok a tanárnő védelme miatt nem árulták el, hogy hol tartják fogva: pénteken ugyanis szigorúbb büntetést követelve több ezren vonultak utcára Kartúnban, többen kivégzésére szólítottak fel.

Warsi elmondása szerint Gibbons meglepően jó hangulatban volt, még viccelődött is, közölte a brit Sky News televíziónak adott telefonos interjúban. A bárónő szerint a szudáni kormány is meg akarja oldani az ügyet.

A két moszlim politikus tervei között szerepelt egy találkozó a szudáni elnökkel is, de estig nem érkezett hír arról, hogy az létrejött volna. Gibbons ügyvédje korábban reményét fejezte ki, hogy Omar al-Besir elnöki kegyelemben részesíti a brit tanárnőt.

Az 54 éves nő augusztus óta dolgozik a szudáni fővárosban található brit nemzetközi iskolában, ahol arra kérte egyik hétéves lány tanítványát, hogy vigye be az iskolába Teddy-mackóját, majd az osztályt kérte fel a névadásra. A gyerekek több nevet is felvetettek, és azok közül szavazással választották a Mohamedet: 23-ból húszan szavaztak a próféta nevére.

A nőt szülői panaszok után november 25-én vette őrizetbe a rendőrség, majd 29-én istenkáromlás vádjával 15 napos börtönre ítélték. Az 54 éves nő büntetésébe beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött 5 nap is, így Gillian Gibbonsnak csak tíz napot kell börtönben maradnia. Gibbonst arra is kötelezte a bíróság, hogy szabadulása után azonnal hagyja el az afrikai országot.
Forrás: FH