Feljelentést tesz a fideszes Illés Zoltán

Az ügyészséghez és a rendőrséghez fordul a Fidesz környezetpolitikusa, hiszen - álláspontja szerint - a közép-Duna-völgyi környezetvédelmi hatóság jogellenesen adott engedélyt egy Pest megyei légvezeték létesítéséhez, amely természeti értékeket veszélyezt

"Az ügyészséghez fordulok fokozottan védett természeti értékek veszélyeztetése miatt, és kezdeményezni fogom egy újabb eljárás lefolytatását, amelynek során a jogszabálysértő módon létesült légvezetéket el kell bontani, és a tanya villamosenergia- ellátását földkábelen keresztül kell biztosítani" - fogalmazott a politikus sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az EU környezetvédelmi bizottságának is jelenteni fogja az esetet, hiszen a kiadott engedély ellentétes az EU Élőhelyvédelmi Irányelvével is, valamint sérti az EU Magyarországon zajló Life Programját.

A történteket ismertetve Illés Zoltán elmondta: a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség idén április 26-ai dátummal kiadott - jogsértő módon - egy engedélyt, miszerint Pest megyében, Bugyi-Ürbőrpuszta területén, a fokozottan védett túzokok fészkelőhelyén egy tanya villamosenergia-ellátásának érdekében egy 1,3 kilométer hosszú, 20 kilovoltos légvezeték létesülhet.

Közölte: ez az engedély sérti a természetvédelemről szóló törvényt, amely szerint tilos a védett állatfajok szaporodásának, élettevékenységeinek a veszélyeztetése. Rámutatott:, ez a vezeték - amely mára már megépült, és amit videofelvételen is bemutatott a sajtó képviselőinek - egy 700-750 egyedszámú túzok-kolónia élőhelyét veszélyezteti.

Illés Zoltán elmondta: a területen két magántulajdonban lévő romos tanya van, s ezek egyikébe becsatlakoztatták a vezetéket. Összevetésképpen közölte, hogy míg a lakásokban 220 voltos áram használatos, ez a 20 kilovolt nagy méretű ipari gépek, berendezések üzemeltetéséhez is elegendő.

Hangsúlyozta:, az ügyészségtől azt várja, hogy állapítsa meg a törvénytelenséget, s rendelje el az azonnali lebontást. Hozzátette: elvárja Fodor Gábor szakminisztertől is, hogy intézkedjen a vezeték azonnali lebontásáról. Úgy vélte, lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ezt a vezetéket a föld alatt vezessék el.

A politikus szerint az, hogy ezt a 20 kilovoltos vezetéket bekötötték az egyik tanyaépülethez, felveti a gyanút, hogy valamilyen illegális tevékenység végzését tervezik ott.

"Felmerül a kérdés, miért történik 20 kilovoltos elektromos áramvezeték hozzákapcsolása egy tanya épületéhez" - fogalmazott. Ezért - közölte - a Pest megyei Rendőr-kapitányságon feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, s annak felderítését kéri: van-e ráutaló jel az esetleges illegális tevékenység végzésére.
Forrás: MTI