Régi és új játékok a Múzeumban

Több mint 100 éves babaszoba és huszonegyedik századi játékok is láthatók szombattól az Iparművészeti Múzeumban. Ettől a délutántól hétfő estig kézműves játszóház is várja a legkisebbeket a múzeum aulájában.

Karlócai Mariann gyűjteményéből válogat az Iparművészeti Múzeum szombaton nyíló időszaki tárlata. A kiállított tárgyak 1900 és 1940 között készültek. Karlócai Mariann csaknem negyven éve gyűjti a régi játékokat azzal a céllal, hogy játékmúzeumot hozzon létre.

A tárlaton kiállítanak egy Thonet garnitúrával berendezett babaszobát. De a látogatók megcsodálhatják a porcelánfejű babákat, a kis komódot, a babakocsit csecsemőbabával, és szemügyre vehetnek egy kortalan doboló bohócot is. A játékokon kívül karácsonyi préselt képek idézik meg a régvolt idők ünnepi hangulatát.

Szombattól hétfőig láthatók az Iparművészeti Múzeumban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Formatervezési Tanács közös országos pályázatának díjazott művei. A tárlaton játékszerek, könyvillusztrációk, öltözékek és honalaptervek is helyet kapnak. A Gyermek-Játék pályázat anyagához kapcsolódóan a múzeum aulájában művészek és múzeumpedagógusok vezetésével kézműves játszóház működik.

A pályázati anyag tárgyait hétfőig, a régi idők játékait pedig január közepéig nézhetik meg a látogatók az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: FH