Hasznos a SZ.É.P

Mintegy hatezer esetben derült fény kezdődő, vagy lappangó betegségekre a Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P.) eddigi állomásain, esélyt teremtve az érintettek gyógyulására, életkilátásaik javítására - közölte a kormányszóvivő az eseménysorozat pécsi he

A SZ.É.P Budapesten, Debrecenben, Győrben és Miskolcon megtartott rendezvényein 35 ezren vettek részt, a szakemberek összesen 90 ezer vizsgálatot végeztek el - összegezte az eddigi eredményeket Budai Bernadett sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a legtöbben a vércukor- és koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak, de megállás nélkül dolgoztak az anyajegyeket, melanomákat szűrő orvosok is.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy Budapesten minden tizedik, Debrecenben minden harmadik vizsgált személynek volt magas a vércukorszintje, Győrben pedig húsz cukorbeteget találtak.
Az anyajegyek elemzése során Budapesten tizenkét daganatot, Győrben két melanomát és hét rákos elváltozást diagnosztizáltak.

Budai Bernadett közölte, hogy a legtöbb negatív eredményt a látás- és hallásvizsgálatok hozták. A szemvizsgálaton részt vettek átlagosan 80-90 százalékánál derült ki, hogy szemüvegre lenne szükségük, vagy a legutóbbi vizsgálat óta romlott a látásuk.

A kormányszóvivő emlékezetett rá: a november elején indult és december közepéig tartó SZ.É.P. célja annak elérése, hogy mindenki felelősséget vállaljon saját egészségéért, ismerje meg az ajánlott szűrővizsgálatokat és rendszeres időközönként végeztesse is el azokat. Ennek érdekében az ország hét nagyvárosában végeznek ingyenes felméréseket. Az ötödik helyszín Pécs, utána Szeged és Székesfehérvár következik.

Budai Bernadett szólt arról, hogy a statisztikák szerint a magyarok átlagosan életük tizenhárom százalékát töltik betegen, s hat évvel élnek kevesebbet, mint a nyugat-európaiak. Ezen változtatni egészségtudatos élettel, azaz helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással, továbbá szűréseken való rendszeres részvétellel lehet.

Hangsúlyozta: a kormány kiemelten támogatja az állampolgárok ingyenes szűrését. Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait figyelembe véve három daganatos betegségcsoportra - mellrák-, méhnyakrák-, vastagbél-szűrés - vonatkozóan bevezette a szervezett szűréseket.

Király Roland, dél-dunántúli tiszti főorvos arról szólt, hogy a Baranya, Tolna, Somogy alkotta régióban a férfiak két, a nők fél évvel élnek kevesebbet az országos átlagnál.

A férfiak halálozásának negyvenöt százalékáért, a nőknél 58 százalékáért felelősek a keringési rendszer betegségei, míg a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek - mondta.
A SZ.É.P. pécsi állomásán, az Expo Centerben reggeltől este hat óráig várják a látogatókat. Már délelőtt több százan jöttek el, hosszú sorok kígyóztak a vizsgálatok elvégzésére szolgáló standok előtt.

Forrás: MTI