Gyurcsán könnyebb új évet igér

Gyurcsány Ferenc szerint az idei év volt a legnehezebb az ország számára, jövőre a jövedelmek, a nyugdíjak vásárló értéke a számítások szerint növekedni fog. A miniszterelnök erről A nagy párbeszéd elnevezésű fórumon beszélt péntek este Mosonmagyaróváron.

A kormányfő megítélése szerint a tavaly őszi feszültség ereje folyamatosan csökken, 2008-ban nyugodtabb lesz az ország, továbbá megszűnik az ellenzék által kezdeményezett népszavazás körüli bizonytalanság: a népszavazás a jelenlegi politikát érdemben nem befolyásolja - szögezte le.

A miniszterelnök bírálta a jobboldalt, mondván jelentős hányaduk képtelen elfogadni, hogy nincsen történelmi kizárólagosságuk, monopóliumuk a kormányzásra. A jobboldal 2002. óta végképp mindent egy lapra tett fel: "kormányozni, ezeken meg bosszút állni bármi áron" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: elfogadhatatlannak tartja azt a politikát, amelyet nyílt hatalmi szándékból "a nemzet cselekvőképességének, életkedvének tudatos rombolása, a békétlenség szítása" jellemez "a szélsőséges erőkkel való (...) együttműködéssel". A baloldal politikája világos, nem könnyen végrehajtható modernizációs politikát folytat, amely "sokszor nem hozza, hanem viszi a népszerűséget".

A kormányfő "erős, nyugatos, gazdag" Magyarországot szeretne, "egy modern polgári világot". Hozzátette: nem hátrál, nem adja fel, ehhez a politikához a szocialista párt, a szimpatizánsok támogatását tudja magáénak, és ehhez kérte hallgatósága aktív közreműködését.

A kormánykoalíció állapotát firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: a koalíciót meglehetősen stabilnak látja. Fogalmazása szerint a koalíció érdekházasság, azonban hiú ábránd azt feltételezni, hogy bármely más politikai erővel többséget lehet létrehozni a parlamentben. Mindkét koalíciós párt tudja, hogy a világos politikai akarat az ország megújítására irányul - jelentette ki.

Miközben a teltházas fórumon mintegy 200 érdeklődő vett részt, addig egy hozzávetőleg 100 fős, a kormányfő ellen tiltakozó csoport kiabált, sípolt, dudált az eseménynek helyet adó épület közelében. Többen árpádsávos zászlót lobogtattak, a Magyar Gárda egyenruhájában demonstráltak és gyalázkodó bekiabálásokkal illették a miniszterelnököt.

Gyurcsány Ferenc az utcai hangzavarra reagálva a fórumon úgy vélekedett: ellene "radikális, szélsőséges, fasisztoid emberek tüntetnek". Szerinte a kiabáló demonstrálók nem a baloldalnak ártanak, hanem a jobboldalt veszélyeztetik, hiszen a választáson végső soron a kormányzóképességről szavaznak az emberek. Akik gyűlöletet szítanak, azok másokat kitagadnak a nemzetből. Ezzel szemben a kormányfő nyugodt, demokrata gondolkodásra biztatta hallgatóságát.
Forrás: MTI