Állatkerti betlehem

Kőrisfából készült figurák és élő állatok alkotják a Fővárosi Állat-és Növénykert parasztudvarán szombaton átadott betlehemet.A kompozíciót Mónus Béla, fafaragó művész készítette két és fél hónapos munkával. Különlegességét az adja, hogy a szent család, a

A kompozíciót Mónus Béla, fafaragó művész készítette két és fél hónapos munkával. Különlegességét az adja, hogy a szent család, a napkeleti bölcsek, három pásztor és az angyalok szobra mellett élő állatok kaptak helyet.

A különleges kompozíció felállításával az állatkert arra törekedett, hogy az ünnepi hangulathoz olyan látnivalóval járuljon hozzá, amely művészi értéket képvisel és utal az ember és az állat több ezer éves kapcsolatára is - hangzott el a betlehem felavatásakor.

A művész a figurákat nem a bibliai tájakon egykor viselt öltözékben, hanem a magyar pásztorművészet hagyományos motívumait felelevenítve, magyaros viseletben ábrázolta. Ezzel utalva arra a kulturális-néprajzi jelenségre, hogy az eredetileg tisztán vallási hagyományok a világ minden táján, így Magyarországon beépültek a helyi kultúrába, népművészetbe, és egyszersmind hozzáidomultak a hagyományokhoz, motívumokhoz, gondolatvilághoz.

Mónus Béla művei Japántól kezdve Törökországon át egészen Németországig számos helyen megtalálhatók. Magyarországi munkái közül sokan ismerhetik a Schöpf-Merei Ágost Kórházban található "Család" szoborkompozíciót. A Fővárosi Állat- és Növénykertet hosszú évek óta rendszeresen gazdagítja egy-egy alkotásával. Ő készítette például Krokodilháznál látható hatalmas krokodilszobrokat.

Az állatkerti betlehem egész decemberben látható a parasztudvarban. Az ünnepi programok keretében december 24-ig "téli élménykert" is várja a családokat, játszóbarlanggal, játékparkkal, ajándékokkal, meghosszabbított nyitva tartással és ünnepi díszkivilágítással.

Forrás: MTI