AIDS elleni világnap

Ma van az AIDS elleni világnap; az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította ezt a napot világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) novemberi jelentése szerint 2007 végére 33,2 millió, HIV-vírussal fertőzött ember él majd a Földön, a kór eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett. A WHO európai régiójának 53 országában tavaly több mint 87 ezer új esetet diagnosztizáltak, több mint kétharmadát a szovjet utódállamokban.

Magyarországon a HIV/AIDS fertőzés gyakorisága egyötöde a világátlagnak, a hazai betegeknek egyharmada külföldi, 85 százaléka férfi. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint idén 87 HIV-fertőzöttet regisztráltak, közülük 63 férfi, hat nő és 18 ismeretlen. 1985 óta összesen 1.453 HIV-fertőzöttről tudnak a szakemberek. Szintén 2007-es adat, hogy 15-en AIDS-betegek, és idén hatan haltak meg.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. A HIV-fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej útján terjed; elsősorban óvszer nélküli közösülés és közös tűvel történő injekciós kábítószerhasználat révén. Másodsorban fertőzött vérkészítményből, illetve szülés vagy szoptatás során.

A betegséget okozó vírust huszonhat évvel ezelőtt fedezték fel.

Forrás: MTI