Vörösborból étrendkiegészítő

Egy borból kivont vegyület gyógyszerül szolgálhat a 2-es típusú cukorbajra és egyéb "korral járó" betegségekre. Az amerikai kutatók mintegy ötszáz molekulát teszteltek, s végül egy tucatot izoláltak, amelyek a vörösbor jótékony összetevőjének, a reszverat

A reszveratrolról többszörösen bebizonyosodott, hogy genetikai alapon meghosszabbítja az egerek életét, és lassítja az öregedéssel járó beteségek lefolyását. Hátránya, hogy nagy dózisokban kellene alkalmazni, ám a kutatók célja, hogy a hatóanyagot egyetlen pirulába sűrítsék, amelyet naponta egyszer kellene bevenni. Erre kísérleti hatóanyag alkalmasnak mutatkozik, mivel ezerszer hatékonyabb, mint a természetes reszveratrol, ráadásul enyhítette a cukorbetegség tüneteit, és csökkentette az inzulinérzékenységet diabéteszes egereknél és patkányoknál.

A klinikai vizsgálatok 2008 első felében kezdődhetnek el, és arra, hogy embereknél is működni fog a hatóanyag, 80-90 százalékos az esélyt a szakemberek szerint. A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, s ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a fajtába tartozik. Jelenleg 194 millió ember szenved diabéteszben a Földön, és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2025-re számuk 300 millió fölé emelkedik.