Mobilos fordító

A japán NEC elektronikai cég pénteken bejelentette, hogy elkészítették a világ első mobiltelefonon működő fordítóprogramját. A vállalat már a nyolcvanas években elkészítette a rendszert, de most először sikerült a beszédfelismerő és fordítóprogramot egy á

A rendszer ötvenezer japán szót képes felismerni. A telefonba mondott szöveg először japánul, majd angol jelenik meg a telefon kijelzőjén. A fejlesztők a rendszert főleg turisták segítésére készítették, akik például egy metrótérképet szeretnének szerezni egy külföldi országban.

A legújabb csúcstechnológiás japán elektronikai eszközökkel foglalkozó akihabaranews.com című oldal ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a kellemetlen tényre, hogy a program egyelőre csak japánról angolra képes fordítani. Ezzel használhatósága jelentős csorbát szenved, hiszen bár egy japán a telefon segítségével meg tudja értetni magát egy angol nyelvű országban, de a válaszokat már nem biztos, hogy tudja értelmezni.

A cég egyenlőre nem tervezi, hogy az angol fordítást ne csak írásban jelenjen meg, hanem a telefon hangosan el is mondja a lefordított szöveget, bár technikailag ez lehetséges lenne- közölte a NEC szóvivője.
Forrás: fh