Megússza a farkas?

Randy Petrich farmer már alig várja, hogy a farkas lekerüljön a veszélyeztetett fajok listájáról - hiszen birtokán, ahol egykor ritkán került a szeme elé az állat, idén ősszel szinte minden reggel friss nyomra bukkant.

Csupán 12 évvel a Yellowstone Nemzeti Parkba történő visszatelepítésük után a szövetségi hivatalnokok szerint a farkasállomány erőteljes növekedése már indokolttá teszi, hogy lekerüljön a veszélyeztetett fajok listájáról - olvasható a Times című brit lap online kiadásában.

A Yellowstone-tól északra húzódó Paradise-völgy marhatartói, miként Petrich is, már jogosultak kilőni a ragadozót, ha az veszélyezteti állataikat. Petrich az elmúlt öt évben hét alkalommal lőtt farkast emiatt.

Az Egyesült Államoknak 24 millió dollárjába és több mint két évtizedbe került, hogy visszahozza a fajt a kihalás széléről az északi Sziklás-hegységben, ahol az 1900-as évek közepén történt kiirtási kormányprogram miatt fogyatkozott ennyire meg az állomány. Évekig húzódó viták után 66 farkast hoztak be Kanadából a parkba 1995 elején. Mára számuk becslések szerint 1545-re duzzadt Idahóban, Montanában és Wyomingban. A környezetvédők szerint viszont legalább 2-3000 farkas kell a régióban ahhoz, hogy a faj ne tűnjön újra el.

A farkas által elejtett háziállatok száma 2000-ben 123 volt, idén októberig pedig már 330. A válaszul lelőtt farkasok száma ugyanebben az időben hétszeresére emelkedett, 20-ról 146-ra.

A terv szerint, ha az állat lekerül a listáról, akkor engedéllyel korlátlanul vadászható lesz, de csak addig, amíg számuk 450 fölött marad. Ha az alá csökken, akkor korlátozzák a vadászatot, ha 300 egyednél is kevesebb marad, akkor a faj visszakerül a veszélyeztetett listára.

Abban az esetben, ha újból nagyvad lesz belőle, a farkas ugyanolyan státuszba kerül, mint a puma és a fekete medve. Ezek a fajok is egykor a kihalás peremén voltak, de ahogy szabályozták a kilőhető példányok számát, állományuk nőni kezdett. A farkasok állományszabályozása viszont nem olyan egyszerű - David Mech, a Minnesotai Egyetem kutatója szerint, ha engedélyezik is a farkasvadászatot, az állomány akkor is stabil marad vagy emelkedni fog. Ugyanis a faj nagyon alkalmazkodóképes - ha egész falkákat irtottak is ki a farmerek, rövidesen új falkák töltötték be az űrt.

Forrás: MTI