Képromboló úthengerek

A világhírű madridi múzeum-háromszög a Paseo del Pradón - amely a Pradóból, a Szófia Királyné Múzeumból és a Thyssen-Bornemissza Múzeumból áll - rövidesen a múlté lehet. Legalábbis abban az esetben, ha Madrid polgármestere, Alberto Ruiz Gallardon kitart a

Thyssen özvegye, Carmen Cevera bárónő madridi sajtóértekezletén azzal fenyegetőzött, hogy még világhírű műgyűjteményének áthelyezését is fontolóra veszi, ha a város megvalósítja a Prado-útszakasz átalakítását.

A konzervatív Ruiz Galardon tervei szerint a négy nyomtávú Paseo del Pradót, amely egy nagy sétány közepén halad át, úgy átalakítanák át, hogy az autók ezentúl az Avenidának csak az egyik oldalán haladhatnának, a sétány közepét és a másik oldalt autómentesnek nyilvánítanák.
Thyssen bárónő ezzel távolról sem tud egyet érteni, mert abban az esetben az egész autóforgalom az ő múzeuma előtt haladna el.

A bárónő nem hajlandó vállalni a kortárs művészeti műtárgyakból álló műgyűjteménye veszélyeztetésének kockázatát és a terv megvalósítása esetén máshová helyezné át gyűjteményét. Azt a kérdést nyitva hagyta, hogy egy másik madridi múzeumba vagy egy másik városba költözetné-e át a gyűjteményt.

Carmen Cevera tavaly már tiltakozott a Paseo del Prado átalakításának egy másik terve ellen, amelynek megvalósítása esetén a sétány csaknem hatszáz fájának egy részét ki kellett volna vágni.
Forrás: MTI