Gyurcsány és Veres ellen elindult a per

A sajtó és a média rendkívüli érdeklődése mellett megkezdődött pénteken a Fővárosi Bíróságon az a kártérítési per, amelyet eredetileg Kalmár László és 198 további magánszemély kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter

A felperesek keresete szerint a kormány annak idején nem tett eleget törvényes kötelességének és nem hozta nyilvánosságra a legutóbbi országgyűlési választások előtt a költségvetéssel kapcsolatos összes közérdekű adatot. Ezért fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek. A per kezdetén bejelentették, hogy 14-en elálltak a keresettől.

A felperesek a pénteki tárgyaláson kérték: a bíróság állapítsa meg, hogy jogsértés történt a közérdekű adatok eltitkolásával, amivel szerintük Gyurcsány Ferenc érdemben korlátozta a szabad választáshoz fűződő jogokat. Kérték azt is, hogy a bíróság kötelezze a kormányfőt nyilvános bocsánatkérésre a parlamentben és a sajtóban. A szerintük társadalom-lélektani károk miatt nem vagyoni kár megállapítását is kérték, vagy azt, hogy a bíróság szabja ki a legmagasabb összegű közérdekű bírságot a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel szemben. Mindezeken túl kérték, hogy a bíróság tanúként idézze meg Sólyom László köztársasági elnököt is, aki korában azt nyilatkozta, hogy őt is hiányosan tájékoztatták.

Az alperesek - Gyurcsány Ferenc és Veres János - jogi képviselője, Kovács Kázmér szerint, nem lehet olyan jogi következtetésekre jutni, mint amilyenekre a felperesek jutottak. Szerinte állításaik nem alkalmasak a keresetlevélben foglaltak bizonyítására.

Pataki Árpád bíró a tárgyaláson többször hangsúlyozta, a bíróság semmilyen módon nem foglalhat állást politikai kérdésekben, kizárólag jogi szempontok alapján vizsgálódik. Tehát a bíróság azt vizsgálja, hogy megállapítható-e az államháztartási törvénnyel, vagy bármely más jogszabállyal kapcsolatos konkrét jogsértés.

A bíróság a bizonyítási indítványokról később dönt és a tárgyalást is egy később megjelölendő időpontban folytatja.

Az őszödi beszéd miatti per eredetileg múlt kedden indult volna, akkor azonban elhalasztották, mert a bíróság mind a 199 embert be akarta idézni, de ehhez megfelelő nagy tárgyalótermet kellett találni. A tárgyalást ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik nagy termében tartották meg.A sajtó és a média rendkívüli érdeklődése mellett megkezdődött pénteken a Fővárosi Bíróságon az a kártérítési per, amelyet eredetileg Kalmár László és 198 további magánszemély kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter ellen. A felperesek kérik, hogy Sólyom László köztársasági elnököt is hallgassák meg tanúként a perben.
Forrás: fh