Fekete ezermilliárdok

A feketegazdaság terjedésének veszélye fenyeget a magas adóterhek miatt, a stagnáló gazdaság pedig az adómorál romlásához vezet - fejtette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára csütörtökön egy salgótarjáni k

A vállalkozói érdekképviseleti szervezet vezetője szerint az egyik legnagyobb problémát az országba becsempészett áruk jelentik.

Dávid Ferenc szerint a hamisítványok és a csempészet elleni hatékony fellépéshez a hatályos jogszabályok megváltoztatása is szükséges. A kormány számításai szerint a 2006. évi GDP 17-18%-a, mintegy 3700 milliárd forint forog a hazai feketegazdaságban, elemzők szerint viszont csak az adó- és járulékkiesés mértéke eléri ezt a számot, a szürke-, illetve fekete gazdaságban nagyjából 6600 milliárd forint forog.

A VOSZ szerint ennek a helyzetnek a megváltoztatása csak egy vállalkozás-ösztönző program beindításával, vállalkozás-barát környezet megteremtésével lehetséges. Egyelőre ennek ellenében hat például az, hogy Szlovákiában az élőmunkát 42,4%-os adó terheli, a határ innenső oldalán pedig 68,2%. A versenyképtelenséget sok vállalkozás a feketemunkával kompenzálja - tette hozzá Gazsi Ferenc, a VOSZ nógrádi elnöke.

Forrás: FH