Megszálltak egy hotelt

A Fülöp-szigeteki főváros, Manila fontos pénzügyi negyedében lázadó katonák elfoglaltak egy luxushotelt csütörtökön - mondták szemtanúk az AFP francia hírügynökségnek. A felkelők vezetője lemondásra szólította fel Gloria Arroyo elnököt, a hadseregtől pedi

Az elfoglalt Peninsula Hotelben a lázadók vezetője, Danilo Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és illegálisnak nevezte Arroyo elnökségét. Lim emberei egy bírósági tárgyalásról törtek ki, ahol egy 2003-as puccskísérlettel vádolták néhányukat. A mintegy 30 katona a teremőrök kíséretében és támogatásával jutott el a szállodáig. A rendőrség nem próbálta megállítani őket.

Az interneten pillanatokon belül megjelent a felkelés weboldala, amely Danilo Lim dandártábornokot és Antonio Trillanes szenátort jelöli meg az akció vezetőiként. A hotelt pár percen belül körbevették a kormány fegyveres erői, és egy körülbelül 1500 fős erősítést indítottak útnak a főváros felé. Az AFP helyszíni tudósítói szerint a vendégek szabadon mozoghatnak a szállodában, és akár ki is mehetnek.

A négy évvel ezelőtti felkelés ugyanebben a negyedben volt. Akkor körülbelül 200 katona egy apartmant és egy hotelt szállt meg, de a lázadást 24 órán belül leverték az elnök mellé álló fegyveres erők. A katonaság kulcsszerepet játszik az ország politikai életében 1986 óta, amikor eltávolították Ferdinand Marcos diktátort a Fülöp-szigetek éléről. Azóta legkevesebb hétszer kísérelték megdönteni a demokratikusan választott kormányokat.



Forrás: FH