Marha nagy szarvashiba

Embertelen körülmények között tartanak 35 szarvasmarhát Drávasztárán. A Baranya megyei településen egy felszámolás alatt lévő gazdaságban vannak az állatok. Térdig állnak saját trágyájukban, enni is csak szalmát tudnak. Eddig legalább 10 állat pusztult el

Bár a tulajdonost többször is megbírságolták már, a főállatorvos szerint egyelőre nem vitethetik el a patásokat.Egyelőre nem tudni, pontosan hány szarvasmarha pusztult el a drávasztárai telepen. A Független Hírügynökség tudósítója legalább négy borjú tetemét és csontvázait találta meg a helyszínen. A helyiek szerint éhenpusztultak az állatok, kedden három tetemet vittek el innen.

Nem járt állatorvos a gazdaságban, ezért nem volt, aki szólt volna a pusztulásról. A tetemeket sem boncolták fel, így nem tudják azt sem, mitől hullottak el a patások. A Baranya megyei főállatorvos szerint többször megbüntették már a tulajdonost, de eredménytelenül. Ennél többet egyelőre nem tudnak tenni.

Ha kollégáik úgy ítélik meg, hogy rohamosan csökken az állatok kondíciója, és ezzel az életük veszélyeztetve van, akkor a rendőrségen feljelentést tehetnek - mondta a Független Hírügynökségnek Vass Péter, Baranya megye főállatorvosa.

Csak akkor vihetik el az állatokat a telepről menhelyre vagy vágóhídra, ha a nyomozás is azt állapítja meg, hogy állatkínzás történt. És büntetőeljárást is csak ebben az esetben lehet indítani a tulajdonosok ellen - tette hozzá a főállatorvos.
Forrás: fh