Egonék mától a mozikban

Csütörtökön mutatják be a hazai mozik az első magyar 3D animációs technikával készült egészestés családi mesefilmet. Az összesen 120 millió forintból készült Egon és Dönci az audiovizuális élményen túl, aktuális jelentést is hordoz - közölte a Független H

Egy tizenkét fős baráti társaság - az egri Kommuna.org - másfél éves munkáját láthatják a nézők a mozikban, mondta el érdeklődésünkre az Egon és Dönci főrendezője. 4-5 évvel ezelőtt összejött egy kreatív csapat, majd ehhez csatlakozott később egy tehetős ember, aki fantáziát látott a filmben, és megteremtette a pénzügyi hátteret.

A mesefilm két főhőse: az egyik távoli csillag kis bolygóján élő Egon, a szórakozott, amatőr űrkutató, és a minden lében kanál, kétbalkezes társa Dönci, a túltáplált macskaforma lény. Egy napon ismeretlen eredetű tárgy zuhan le a bolygójukra, melynek roncsai között találnak egy lemezt, rajta az emberiség üzenetével. Egon úgy dönt, felveszi a kapcsolatot az emberekkel. Azonnal nekilát a munkának: bádogűrhajót épít az utazáshoz. Számos űrkaland után a furcsa pár megérkezik a Kék Bolygóra. Megismerkednek egy földlakóval, aki mesél nekik az emberekről, a szépségről, egyszóval magáról az életről. Egon és Dönci nagy utazása tehát itt nem ér véget...

A film készítése során az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a látványra, mondta el Magyar Ádám. Kihasználták a 3D komputergrafika összes előnyét és lehetőségét, ezáltal egy komplex audiovizuális élményben lesz része a közönségnek.

A filmben nincsenek párbeszédek, Egon és Dönci semmilyen élő nyelven nem szólal meg. A főrendező hangsúlyozta, a képek és a történet sodrásában azonban a néző nem érzi a beszéd hiányát. A történethez "hozzácsapódott" egy aktuális jelentés, nevezetesen a földünk jövőjével kapcsolatos környezetvédelmi kérdéseket is feszeget a film.

Magyar Ádám érdeklődésünkre elmondta: a Los Angeles-i Filmvásáron, október végén, 20-30 különböző nemzetiségű érdeklődő is "fogta az adást", hangosan nevettek a filmbéli poénokon. A főrendező hozzátette, bár az Egon és Dönci weboldala is "dülöngél az érdeklődéstől", azt nem tudják megjósolni, hogy a nézők hogyan fogadják majd a mozikban a filmet.

Az Egon és Dönci november 29-től látható a magyar mozikban.
Forrás: FH