Bálnát esznek a japánok

Egy japán cég új fogással állt elő csütörtökön: bálna-curryt kínál elvitelre Tokió üzleti negyedeiben. A kíváncsi vásárlók nem törődnek a nemzetközi felháborodással, amit a szigetország azzal váltott ki, hogy november közepén az óriási emlősök vadászatára

A cég most először kínált darált bálnahúsból készült curryt. Később más, bálnából készült ételekkel bővítik majd a választékot. Leginkább a 20-40 éves korosztály próbálta ki az újdonságot, ami dobozonként 650-700 jenbe (körülbelül ezer forintba) került. Egy vásárló azt mondta, megérti, hogy a külföldieknek ez nem tetszik, hiszen a japánok sem értenek egyet azzal, hogy a koreaiak kutyát esznek. Egy ötvenes éveiben járó férfi nem kért a bálna-curryből, mert igazi bálnaszeleteket akar, nem darált húst.

A bálna kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi konvenció értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnafogás engedélyezett. A környezetvédők különösen az ellen tiltakoznak, hogy idén a korábban veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnákat is vadásszák.
Forrás: FH