Bajnai a fejlesztési célokról

A kormány által szerdán támogatott kiemelt fejlesztési projektek a megújuló közigazgatást, a turisztikát, a kórházfejlesztést, a közlekedés megújítását szolgálják - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten,

Emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdán 71 kiemelt projekt 135 milliárd forintos támogatásáról döntött az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

Bajnai Gordon elmondta: a 71 kiemelt projekt esetében a szerződéskötési tárgyalások eredményeképpen, illetve a közbeszerzések révén a 135 milliárd forint igényelt támogatás csökkenhet.

A miniszter utalt arra, hogy a kormány az idén nyáron már elfogadta a 258 kiemelt fejlesztés mintegy 1.500 milliárd forintos támogatását.

A részletekről szólva Bajnai Gordon elmondta: 216 kiemelt projekt igény érkezett a szeptember végi beadási határidőig. Ezek egy részét az első körben továbbfejlesztésre javasolták, illetve újak is érkeztek a regionális fejlesztési tanácsok vagy a szaktárca támogatásával. A beadott 216 javaslatból 147 jutott tovább a formai ellenőrzésen. A kormány elé szerdán 100 projekt került, 47-ről pedig januárban születik döntés.

Bajnai Gordon elmondta: a 71 támogatott kiemelt projektből a megújuló közigazgatást 13 érinti mintegy 31 milliárd forint értékben. A turisztikai témájú kiemelt projektekben a történelmi és kulturális örökség megőrzésére irányuló 7 projekt, ezek 12,7 milliárd forint támogatást kaphatnak. A gyógyfürdők és egyéb turisztikai célú fejlesztésekhez 7 projekt kapcsolódik, ezek 11,8 milliárd forint támogatás kaphatnak. A kiemelt projektek között 3 kórházfejlesztést valósít meg 8,3 milliárd forint támogatással. A közlekedés megújítására 36 projekt kap 67 milliárd forint támogatást. Az egyéb kategóriában 5 kiemelt projekt 4,2 milliárd forint támogatásáról döntött a kormány.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy az első körben támogatást kapott kiemelt projekteknél folynak a szerződéskötési tárgyalások. Erre hat hónap áll rendelkezésre, és egyszer további három hónappal meghosszabbítható. Szerinte a projektek többségénél tartani lehet ezt a határidőt. Kitért arra, hogy jogi szabályozást dolgoznak ki arra, hogy a nagy kohéziós projekteknél gyorsítani lehessen a megvalósítást.

Az ellenőrzésekre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy az uniós projekteknél többkörös ellenőrzések vannak. Ellenőriznek a pályázat a beadásánál, a támogatási szerződés megkötésekor, a kifizetésnél, illetve a végelszámolásnál. Az 50 millió forintnál nagyobb támogatások esetében helyszíni ellenőrzéseket végeznek a beruházás megvalósítása közben, illetve a kifizetésnél. Utána még 5 évig működtetni kell az uniós támogatással megvalósuló projektet, és ez idő alatt is van ellenőrzés.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: az anti-lop honlapra érkező információkat közérdekű bejelentésként kezelik, és az erre vonatkozó szabályozás alapján járnak el. A bejelentések kivizsgálásának következményeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szabálytalansági eljárást is lefolytathat. Eddig több mint 100 bejelentés érkezett, ezek egy része konkrétumokat tartalmaz.
A miniszter újságíróknak elmondta, hogy a jövőben beadandó kiemelt projekteknél megvalósíthatósági tanulmányt is kérni fognak. A második körben beadott, de januárban születendő döntésnél még ezt nem kérik.

Forrás: MTI