Sztrájkjog a független rendőröknek?

Tizenkét pontban határozta meg legfontosabb jövőbeli feladatait háromnapos kongresszusán a Független Rendőr Szakszervezet; a pontok között szerepel a sztrájkjog megszerzése is - nyilatkozta Pongó Géza főtitkár szerdán az MTI-nek.

A 18 éve létező, 7.300 tagot számláló szakszervezet november 26-a és 28-a között tartotta hetedik kongresszusát.

Pongó Géza elmondta: céljuk, hogy a sztrájkjog megillesse a munkavállalóikat. Mint mondta, ezt már korábban is szerették volna elérni, de a kormányzat nem engedett. Hozzátette, "minden lépést meg fogunk tenni, hogy a sztrájkjogunk meglegyen".

Ezt akár önállóan, akár a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozok Érdekvédelmi Szövetségével közösen próbálják majd szorgalmazni a kormányzattal folytatott tárgyalások során.

"Azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Uniós jogelvek érvényesüljenek a magyar rendőrségre, nemcsak kötelezettség szintjén, hanem a feltételrendszerben, a bérezésben és a szociális juttatásban is" - emelte ki a további feladatok közül a főtitkár.

Céljuk az is, hogy a munkavállalók bére az uniós bérek szintjére emelkedjen, valamint hogy a törvényes munkaidőalap és a túlszolgálat meghatározása továbbra is harmonizáljon az uniós szabályzattal.

A háromnapos kongresszuson értékelték a szakszervezet elmúlt öt évi működését, és az alapszabályt is megváltoztatták.

Mint mondta, döntöttek arról, hogy fenntartják a szakszervezet régiós működését, és bevezették a létszámarányos képviseletet is.
Forrás: MTI