Jól halad a felkészülés

Jó ütemben haladnak Pécsett az Európa kulturális fővárosa (EKF) program munkálatai, 2010-re elkészülnek a tervezett beruházások - erről Mészáros András, a program főigazgatója beszélt az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt szerdán, Budapesten.

Az ülésen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Pécs szocialista parlamenti képviselője és több nagykövet is részt vett.

Mészáros András közölte: sokszor téves információn vagy az információk hiányán alapulnak azok a "pesszimista hangok", amelyeket Pécs kapcsán hallani lehet.

A program főigazgatója a megbízása óta eltelt időszakot jellemezve beszámolójában kiemelte: az új struktúra, amelyet létrehozott, hatékony és célszerű működést tesz lehetővé, egyben garantálja a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetőségét.

Annak kapcsán, hogy többen is idő előtt távoztak vezetői posztjukról, Mészáros András azt mondta: nem rendkívüli esemény, hogy egy szervezeten belül van egyfajta fluktuáció, ez kezelhető.
A legutóbb, múlt pénteken Méhes Márton művészeti igazgató nyújtotta be lemondását Tasnádi Péter polgármesternek. Mészáros András azt mondta: néhány héten belül döntés születik Méhes Márton utódjának személyéről.

A főigazgató hangsúlyozta, a szakmai koordináció jól működik a városháza, a menedzsment központ, valamint a kormányzati oldal között.

A felkészülés kapcsán szólt arról, hogy a 2009-2010-es év programjainak fő elemeit még ebben az évben meghatározzák. Megismételte, hogy a programnak öt nagyobb projektje van, a beruházásokra pedig összesen 34,6 milliárd forintot költenek el.

Az öt nagy projekt (konferencia- és koncertterem, nagy kiállítótér, Zsolnay kulturális negyed, könyvtár és tudásközpont), valamint a parkosítás tervei elkészültek, a kivitelezés a jövő év későn nyarán, kora őszén kezdődhet meg. A beruházások kapcsán Mészáros András azok fenntarthatóságát nevezte központi kérdésnek.

Hangsúlyozta: Pécsnek nemcsak saját értékeit, hanem egész Magyarország kultúráját is közvetítenie kell a programokon keresztül.

Csák Ferenc, a program kormányzati koordinátora rámutatott arra: a magyar kormány a kezdetektől a projekt mellé állt és kiemelt támogatásban részesíti azt.

Kovács István, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese elmondta, hogy az öt legfontosabb projekt 85 százalékos európai uniós társfinanszírozásban valósul meg. A beruházások megvalósíthatósági tanulmányát ez év végére kell elkészíteni, a jövő év első hónapjaiban pedig megköthetik a támogatási szerződéseket.

Az ülésen Szili Katalin úgy fogalmazott: fontos, hogy nyilvánvalóvá váljon, Pécs lesz 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa, ez az a pillanat, amikortól kezdve nem kellene senkinek megkérdőjeleznie ezt. Mint mondta, a beszámoló alapján úgy látja, hogy megfelelő előrehaladásról adott számot az EKF illetékes szervezete.

A program sikere érdekében elengedhetetlennek nevezte, hogy 2010-re megépüljön az M6-os autópálya.

A házelnök azt javasolta, hogy félévenként számoljanak be a felkészülésről a program vezetői a bizottság előtt, s május végén legyen a következő ilyen találkozó.

Mészáros András főigazgató Ékes József (Fidesz) kérdésére válaszolva a Pécsen kívüli programokról elmondta: több olyan kezdeményezés van, amelynek eredményeként számos település, így például Villány, Orfű, Siklós, Dombóvár területén is fejlesztést valósítanak majd meg, a projektből a régió is profitálni tud.

Tasnádi Péter polgármester Szili Katalinnak arra a kérdésére, miként szeretnék lezárni a vitákat, amelyek a programot övezik, úgy reagált: több százan dolgoznak a programban, az, hogy pár ember távozik posztjáról, "érthető" és "kezelhető".

Pécs 2010-ben a németországi Essen és a törökországi Isztambul mellett lesz az Európai Unió kulturális fővárosa.
Forrás: MTI