Újabb edzők kaptak megbízatást

Újabb hat sportág, hét edzőpárosa, azaz 14 szakember vehette át az ifjú, valamint tapasztalt trénereket segítő úgynevezett Patrónus Program keretében diplomáját.

Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportszakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a program elsődleges célja az edzői státuszok megteremtése mellett az edzői életpálya vonzóvá tétele, az utánpótlás-nevelésben résztvevő szakemberek anyagi megbecsülésének növelése és a korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező, nemzetközi szinten is eredményes versenyzők felnevelésére képes fiatal edzői kör kialakítása. Mindezek összhangban vannak az öt parlamenti párt által konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégia útmutatásaival.

A sport-szakállamtitkárság, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet Utánpótlás Igazgatósága, valamint a sportági szakszövetségek együttműködésével létrehozott program révén a tapasztalt (patrónus) mesterek havi bruttó 90 ezer forint, az ifjú patronáltak pedig havi bruttó 200 ezer forint támogatáshoz jutnak, ezek közterheit a szakemberek egyesülete vagy szövetsége állja. A fedezetet a szakállamtitkárság biztosítja. Az állami támogatás teljes összege évi 80 millió forint, és összesen 21 sportág 23 edzőpárosa élhet a lehetőséggel úgy, hogy a kézilabda és a vívás "duplázhat", azaz e két sportág 2-2 párt nevezhet meg.

A Hold utcai székházban tartott keddi ÖTM-ünnepségen a szakszövetségek előzetes javaslatai alapján ezúttal az asztalitenisz, a birkózás, a kézilabda, ökölvívás, öttusa és ritmikus gimnasztika sportágban dolgozó, összesen 14 szakember vette át diplomáját.

Az első Patrónus-átadáson, augusztusban 15 sportág 16 edzőpárosa kapott megbízatást.

Forrás: MTI