Sztrájk - hogyan tovább?

A szakszervezet szerdán értékeli a kedd reggeli Volán-sztrájk eredményeit, illetve a következő lépésekről is várhatóan holnap határoznak - mondta el a Független Hírügynökségnek Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője . Ke

A Volán társaságok azért sztrájkoltak, mert a Közúti Közlekedési Szakszervezetnek hétfőn sem sikerült megegyeznie a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjáról. Az érdekképviselet ezért 19 megyében hirdetett meg munkabeszüntetést. Vas megyében a buszvezetők kék szalaggal demonstráltak - hiszen ők már múlt szerdán sztrájkoltak. A sztrájk üzemkezdetkor kezdődött, és reggel hét óráig tartott, ezen belül azonban a Volán-társaságok maguk döntötték el, hogy mettől-meddig nem dolgoznak. Az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról is helyben döntöttek.

A szakszervezet amiatt tiltakozott, hogy a korkedvezményes nyugdíjat ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium elkészített egy javaslatot, amely megszűntetné a típusfüggőséget, azaz valamennyi menetrendszerinti járaton dolgozó Volán vezető jogosult lenne a korkedvezményes nyugdíjra - tájékoztatott a tárca hétfői közleményében. Az érdekképviseleti azonban nem írta alá ezt. Korcsolayné Kovács Krisztina ezt azzal indokolta hétfő este, hogy bár a tárca 2008-tól valóban eltörölné a típusfüggőséget, ezzel együtt tárgyalások is indulnának egy új szabályrendszer kidolgozásáról. Arra viszont a szakszervezet nem látott garanciát, hogy az új rendszerben is marad-e a típusfüggetlenség, valamint azt sem tudni, hogy az új szabályozásba nekik milyen beleszólási joguk lesz.

Forrás: FH