Andrássy kulturális út a határ mentén

Öt, egykor az Andrássy család tulajdonában volt kastély közös kulturális hasznosítására törekednek magyar és szlovák szakemberek. Az Európai Unió Interreg programja által támogatott egyéves munkát kedden nemzetközi konferenciával zárták Nyíregyházán.

Magyar részről Tiszadob és Monok, szlovák részről Betlér, Krasznahorka és Tőketerebes kastélyaira kitérve készült el az a tanulmány, amely feltárja a szlovák-magyar határon átnyúló lehetőségeket, azzal a céllal, hogy hosszabb távon az Andrássy kulturális út bekerüljön az európai kulturális utak körébe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat szervezésében tartott konferencia előtt együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az érintett kastélyok kezelői, csatlakozott hozzájuk az Andrássyak "ősi fészke", az erdélyi Csíkszentkirály önkormányzata, ahonnan a család 1575-ben a királyi Magyarországra költözött.

Elkészült egy magyar, szlovák és angol nyelvű turisztikai kiadvány, amely nemcsak a kastélyok bemutatását, hanem környezetük, történelmük leírását, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is tartalmazza.

A konferencián erről is beszámoltak az előadók. Így szó volt arról, hogy a tiszadobi kastélyból kiköltözött a gyermekotthon, a sok tornyú épület turisztikai hasznosítását tervezik. Az idősebb Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar külügyminiszter által a francia kastélyok mintájára készült épület nevezetessége a több mint száz éves buxusbokor-labirintus.

Monokon a barokk kastélyban egy, a történelmi örökséget bemutató, iskolabarát múzeumot szeretnének kialakítani.

Szlovák részen ma is múzeumként működik a betléri vadászkastély, amely az eredeti berendezés mellett 30 ezer kötetes könyvtáráról is nevezetes. Az 1994-es, igényes felújítás révén elnyerték az UNESCO Európa Nostra-díját.

Krasznahorka büszke vára ma az Andrássy család által összegyűjtött tárgyak múzeuma, a közelben van az Andrássy-mauzóleum, amely a világ minden részéből beszerzett márványmozaikokkal, müncheni művészek alkotásaival rendelkezik. Házasság révén került a család birtokába a tőketerebesi, klasszicista stílusban átépített kastély, amely jelenleg honismereti gyűjteményt mutat be, míg a szabad téren az Andrássyak által beszerzett mezőgazdasági gőzgépeket nézhetik meg a látogatók.

Forrás: MTI