Általános sztrájkra tör a Liga

Általános sztrájkot hirdet december 17-ére, az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti végszavazásának napjára a LIGA Szakszervezetek - jelentette be az érdekképviseleti szövetség elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Dec

A szakszervezetek csak akkor állnak el az országos sztrájktól, ha a kormány visszavonja az egészségügyi reformmal kapcsolatban beterjesztett jogszabályt - közölte a LIGA elnöke.

Azt még nem lehet tudni, hogy a különböző ágazatokban, például a vasútnál, a légi közlekedésben, vagy a pedagógusoknál mennyi ideig tart majd a munkabeszüntetés, mert erről a tagszervezetek döntenek. Gaskó István azonban a "legsúlyosabb eszköz" bevetését javasolja számukra.

A LIGA Tanács úgy határozott, hogy folytatni kell a nyomásgyakorlást és a tiltakozásokat, mert a kormány csak keveset lépett előre a szakszervezetek követeléseivel kapcsolatban - mondta a LIGA elnöke. A legsúlyosabb problémának továbbra is az egészségbiztosítási rendszer részleges privatizációját tartják. Változatlanul fennáll az a követelésük, hogy az erről szóló jogszabály-tervezetet vonja vissza a kormány, és egy új, a privatizáció nélküli törvényjavaslatot nyújtson be az Országgyűlésnek - közölte Gaskó István. A szakszervezetek azonban a nyugdíjrendszert érintő, szerintük kedvezőtlen változtatások ellen is tiltakoznak. Számításaik szerint január elsejétől 8 százalékos, vagy akár még ennél is nagyobb mértékben csökkennek a kezdő nyugdíjak. A mellékvonalak bezárása miatti tiltakozást meghagyják a vasutas szakszervezeteknek, de szolidárisak velük, és támogatják az esetleges külön akcióikat - mondta a szakszervezeti szövetség elnöke.

A LIGA Tanács arra hatalmazta fel a szervezet elnökségét, hogy határozza meg a nyomásgyakorlás módját. December 17-én lesz a végszavazás a Parlamentben az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényről, a LIGA elnöksége ezért erre a napra hirdet általános, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkot - közölte Gaskó István. A munkabeszüntetésre felhívják egyebek mellett a vasutasokat, a közutasokat, az egészségügyben, az energiaiparban és a légiközlekedésben dolgozókat, a pedagógusokat, valamint a BKV szakszervezeteit - közölte a LIGA elnöke.

Minél nagyobb a nyomás a kormányon, annál valószínűbb, hogy eredményt érnek el, ezért arra kérnek valamennyi magyar munkavállalót és nyugdíjast, hogy vegyenek részt a tiltakozó nagygyűlésen, és lehetőség szerint a munkabeszüntetésben is. A december 15-ére, szombatra tervezett megmozdulás még nincs bejelentve, Gaskó István ezért nem mondott pontos helyszínt, csak annyit, hogy a Kossuth tér környékén lesz a demonstráció, esetleg vonulásos formában. A LIGA elnöke azt mondta: akik politikai céllal, "ordítozni" jönnének, azok maradjanak otthon, mert csak rontanák a tiltakozás hitelességét.

A LIGA nem reformellenes - hangsúlyozta Gaskó István. Nem akarják, hogy változatlan formában működjön tovább az egészségügyi rendszer. Azt szeretnék azonban, ha a változásokkal megmaradna a nemzeti kockázatközösségen és a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás, a magántőke bevonása nélkül. Gaskó István szerint a beterjesztett törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, amit az is jól bizonyít, hogy a koalíciós pártok frakcióiból több száz módosító indítvány érkezett a tervezethez.

A LIGA kész kompromisszumot kötni az ügyben - mondta a szervezet elnöke. Ha a kormány visszavonja az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot, és egy valódi társadalmi párbeszédet kezd a jogszabályról, akkor felfüggesztik a tiltakozó akcióikat és a sztrájkot, hogy nyugalmat biztosítsanak a törvény érdemi megvitatására. Ellenkező esetben "gőzerővel" kezdik szervezni akcióikat - tette hozzá a LIGA elnöke.

Gaskó István elmondta: két nagy szakszervezeti tömörüléssel, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) is tárgyalnak az akciókról. Mindkét konföderáció egyetért a LIGA követeléseivel, és nem látják akadályát a közös fellépésnek - közölte a LIGA elnöke. Az együttműködésről a következő napokban dönt az MSZOSZ és a SZEF. A Munkástanácsok, mint természetes szövetséges már csatlakozott a LIGÁ-hoz - mondta Gaskó István.
Forrás: FH