Boldog hollandusok

Nemzetközi boldogságindexet ismertettek egy brüsszeli környezetvédelmi konferencián; a rotterdami Erasmus Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes országok polgárai hogyan érzik magukat hazájukban, az anyagi kérdéseken túl mennyire elégedette

Mint az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményben Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő, a konferencia egyik résztvevője kiemelte: azért tartja fontosnak a boldogságindexet, mert szakít a gazdasági növekedés kizárólagosságával. A képviselő szerint ez a felmérés is azt tükrözi, hogy a GDP önmagában nem alkalmas a társadalom elégedettségének mérésére. Békés, kulturált országban, tiszta környezetben és tisztességes viszonyok között az emberek szerényebb jövedelem mellett is boldogabbak, mint rossz társadalmi légkörben, magasabb GDP mellett - véli Hegyi.
A holland felmérés szerint a boldogságindexet Hollandia, Ausztria és a skandináv országok vezetik, azok a társadalmak, ahol a piacgazdaság erős szociális rendszerrel párosul. Hollandia 1,5, Finnország 1,7 pontot kapott, míg a lista legvégén 3,7 ponttal Egyiptomé a legboldogtalanabb, legfrusztráltabb társadalom. Magyarország 2,4 ponttal a középmezőnyben helyezkedik el, ugyanannyi pontszámmal, mint Észtország, Görögország és Chile.

Magyarország szomszédjai - Ausztriát leszámítva - mind boldogtalanabbak, Romániában a legrosszabb az index, 2,8 ponttal. A szegénynek tartott országok közül Indonézia és Vietnam lakói viszonylag elégedettek (2,3 pont), boldogabbak, mint a gazdaságilag látványosan fejlődő Kína (2,7) és India (2,9) polgárai. Kiemelkedő GDP-jükhöz képest az amerikaiak sem túl boldogok a 2,1-es indexszel.

Hegyi Gyula szerint ez a felmérés is azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés csak a szociális méltányossággal együtt értékes, ezért vezetik a listát a hollandok és a skandinávok.
Forrás: MTI