Rendőrkapitány-imitátorok támadásban

Visszavonta Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízatását Bencze József országos rendőrfőkapitány - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken este. A közlemény szerint Kiss Ernő megbízatását november 23-i hatállyal, indokolás nélkül

Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese pénteken délelőtt a távirati iroda megkeresésére azt mondta, nem sokkal háromnegyed hat előtt a BRFK központi ügyeletére lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a XIII. kerületben, a Petneházy utcában egy személygépkocsi három parkoló járműnek ütközött. Megállapították, hogy a vezető nélkül, lezárt állapotban talált kárt okozó autó a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitánysága vezetőjének szolgálati gépjárműve.

Tóth Gábor, Budapest rendőr-főkapitánya soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Magyar Nemzet Online oldalára pénteken délután felkerült Kiss Ernő dandártábornok vallomása, akit - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - tanúként hallgatott meg a rendőrség jármű önkényes elvétele bűntett megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban.

Kiss Ernő vallomásában azt mondta: autóját II. kerületi lakása elől lopták el, amíg ő a XIII. kerületben töltötte az estét. Csak pénteken reggel vette észre, hogy a gépkocsija eltűnt. Ő csak a Rendőrségi Igazgatási Központban értesült arról, hogy megkerült az autó, és hogy több autót is összetörtek vele.

Vallomásában a tábornok azt mondta, nem kizárt, hogy ez az akció is része a mostanában ellene folyó lejáratási kampánynak. A dandártábornok szerint akár a rendőrségen belül, akár a szervezett bűnözők között is lehetnek olyanok, akiknek érdeke az ő tönkretétele. Mint mondta, a szervezett bűnözői körök "gátlástalanok és mindenre képesek", és azt sem tartja kizártnak, hogy "olyan személlyel hajtatták végre a bűncselekményt, aki hozzám hasonlatos, illetve egyfajta alteregó", csak azért, hogy az esetleges szemtanúk rá illő személyleírást adjanak.

A dandártábornok kérte, hogy adjanak neki egy példányt a jegyzőkönyvből, mert szándékában áll a teljes jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozni, ugyanis "egyedül ebben látom védelmemnek a garanciáját".

Bencze József országos rendőrfőkapitány november elején vizsgálatot rendelt el, mert egy internetes portálon részletes beszámoló jelent meg a dandártábornok "ügyeiről". Ebben a blog írója azt írta, a tábornok rettegésben tartja beosztottjait, és ennek tudható be, hogy az állomány 80 százaléka lecserélődött.

Kiss Ernő 2003 májusa óta volt Angyalföld rendőrfőkapitánya.
1994 májusában felfüggesztették állásából, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának vezetői állásából, mert ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, és a Zugligeti úton egy fának rohant.

A Horn-kormány idején 1996. szeptember 1-jétől a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette főigazgatóként, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesi feladatkört is ellátta. Az Orbán-kabinet hivatalba lépésekor az ORFK bűnügyi főigazgatója lett. E posztjáról hivatalosan egészségügyi okokból váltották le 1998. december 1-jén, azóta rendelkezési állományban volt és a Belügyminisztériumban látott el tanácsadói feladatokat.

Az ügy előzménye az volt, hogy Kiss Ernő 1998 novemberében levizelte a Teve utcai rendőrségi központot. Akko azzal védekezett, hogy túlhajszolt életvitele miatt feszültségoldó gyógyszert szed, és ez válthatta ki azt a rosszullétet, ami miatt a Teve utcai rendőrszékház közelében "könnyítenie" kellett magán.
Forrás: MTI