Politikai vágta

Az Országos Választási Iroda (OVI) befejezte a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó népszavazási kérdéshez gyűjtött több mint 320 ezer aláírás hitelesítését - jelentette be tegnap a párthoz eljuttatott tájékoztatásra hivatkozva Deutsch-Für Tamás, a Fides

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság vezetője nem tud róla, hogy az aláírások hitelesítése befejeződött volna. Az elnök a lap kérdésére közölte: ezt a munkát a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) végzi el, és ha befejezte, az OVI-t tájékoztatja erről. Az OVB-t tehát hivatalosan valóban a választási iroda értesíti, de a hitelesítés más szerv feladata.

Miután Szigeti ezzel kapcsolatban semmilyen jelzést nem kapott, Deutsch-Für állítását nem tudta megerősíteni. Az elnök egyébként úgy véli, hogy az aláírások minden korábbinál nagyobb száma miatt a népesség-nyilvántartás munkatársai valószínűleg csak a törvényes határidő végén, vagyis december 8-án fejezhetik be a hitelesítést.

Nem fejeződött be az aláírások hitelesítése - tudta meg a lap Urbán Györgytől, a KEKKH vezetőjétől. Urbán elmondta, minden korábbinál több, összességében egymilliót meghaladó számú aláírás ellenőrzését kell elvégezniük, amire eddig nem volt példa - olvasható a Népszabadságban.

Forrás: MTI