Műgyűjtők éjszakája

Tél ide, havazás oda, mégis lesz Műgyűjtők éjszakája november 29-én a Falk Miksa utcában és a csatlakozó Balaton, Markó és Balassi utcai galériákban. Az immár hatodik képzőművészeti fesztiválon 24 galéria, műkereskedés és antikvitás tart nyitva egészen éj

Ahogy korábban, most is nemzetközi és magyar, antik és kortárs képző- és iparművészeti bemutatókkal, könyvismertetésekkel, valamint koncertekkel, filmvetítéssel várják a közönséget. Gyűjtőket és érdeklődőket, műbarátokat és azokat, akik éppen csak arra vetődnek.

Erre az alkalomra kilenc új kiállítással készülnek a résztvevő galériák. Már a szokásos programkezdés előtt egy órával, délután 4-től, egy figyelemkeltő, szociális érzékenységre apelláló pályázat legjobb darabjait lehet megtekinteni a Galeria White-ban. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által lebonyolított gyermekrajz pályázat munkáival az alapítvány tevékenységére, a bajba jutott, kiszolgáltatott gyermekek megsegítésére kívánják felhívni a figyelmet. Az est folyamán még egy verniszázs lesz a Galeria White-ban, a kiállítás a 70-es 80-as évek magyar képzőművészeinek munkáiból válogat.

Az Erdész és Makláry Fine Arts annak a magyar származású Robert Marcelnek rendez kiállítást , akinek fekete-fehér fotóit tavasszal rekord áron, 800 ezer forintért vették meg egy aukción. Most múlt idéző párizsi felvételeit hozta el a fotós, költő, világutazó. Ugyanitt, a szintén Párizsban élő Major Kamill festő, grafikus dedikálja Fény+képek című új albumát.

Új tárlatot nyit a Múzsa Galéria a nemrég elhunyt Somogyi Soma László festőművész alkotásaiból, míg a Pintér Sonja Kortárs Galériában a magyar appropriation art-ot, a kisajátítás művészetét ismerheti meg a látogató. És itt nyílik Dialógus-labirintus címmel Ganczaugh Miklós kiállítása is. Az Európa Galéria az erdélyi születésű, Veszprémben élő Kádár Tibor új munkáinak ad helyet.

Jeges Ernőnek, a Szentendrei Festők Társasága egyik alapító tagjának érett kori alkotásait gyűjtötte egybe a Nemes Galéria, több eddig lappangó művet is felfedezve. A kiállítás címe, Párizs-Szentendre-Róma a művész munkásságának helyszíneire utal.

A Haas Modern Művészeti Galériában Drégely László emlékkiállításán bemutatják a művészről készült könyvet is. A galéria másik helyszínén, a Falk Miksa utca 13-ban a KUT-Klub összejövetelén a Képzőművészek Új Társasága művészcsoportról szóló beszélgetés részesei lehetnek az érdeklődők.
Három aukciós kiállítás is látható (Erdész és Fiai, Stereo Gallery, Ferenczi Enterior), s természetesen a már korábban megnyitott tárlatok is látogathatók.

A zenét Gerlóczy Zsigmond 12 éves zongoraművész, a Haas Daléria és a Grencso Bio Kollektív szolgáltatja. Míg a finom falatokról és innivalókról az utca vendéglői, kávézói gondoskodnak.

Forrás: MTI