Miért halálos az álomkór?

Tipikusan forró égövi betegség az álomkór, amely halálos következményekkel is járhat - emberre, állatra egyaránt. Gyógyítása eddig kockázatos volt, mert a szervezet védekezőrendszerét bénítja meg a kórokozó. Német kutatók azonban már rájöttek arra, miként

Afrika Szaharától délre elterülő részén mindmáig évente több ezren halnak bele az álomkór (trypanosomiasis) nevű betegségbe, habár az elsősorban az állatokat sújtja. Aluszékonnyá válnak, életfunkcióikat átalusszák, nem táplálkoznak, s végül csontsoványra fogyva elpusztulnak. A betegség kórokozói közvetlen érintkezés útján is terjednek, azonban főként az emiatt hírhedtté vált rovarok, a cecelegyek terjesztik, válogatás nélkül megcsípve az állatokat és az embereket. Hasonlóan, mint a maláriát terjesztő szúnyogok.

Az álomkór nagyszámú háziállatot, szarvasmarhát is elpusztít, ami tovább fokozza az ottani lakosság létét úgyis komoly veszéllyel fenyegető élelmiszerhiányt. A kórt okozó orsóalakú paraziták (tripanoszómák) annak ellenére elterjednek a szervezetben, hogy az a megjelenésükkor fokozott számban kezdi termelni az ellenálló képességet, immunitást növelő antitesteket.

A Cell (Sejt) című szakfolyóirat idei 131. számában német biológusok arról számoltak be: sikerült felderíteniük, hogy a betegséget okozó paraziták miként tudják meggátolni a megtámadott emlős szervezetében meglévő antitesteknek a kórokozókat megtámadó és elpusztításukhoz, de legalább is semlegesítésükhöz vezető folyamatát.

A szervezet ellenállását megtörő folyamat megismerésére a darmstadti, meg a göttingeni egyetem kutatói Markus Engstler vezetésével közösen kezdtek kutatásba. Annak eredményeként kiderítették, hogy az orsóalakú paraziták a gazdaállat vagy ember szervezetének ellenállását fokozó antitestek végére "csimpaszkodnak" fel, és hátulról előrehaladva fokozatosan felfalják azokat.

Az új ismeretek lehetőséget nyújtanak a régi (s nem mindig hatásos) gyógyszerek felváltására, olyan célzott terápiák, gyógyszerek, oltóanyagok kifejlesztésére, amelyekkel megfékezhető lesz az álomkór.

Forrás: MTI