Béna hacker a német rendőr

A német rendőrség képtelen volt feltörni a világ legnépszerűbb internettelefonos és üzenetküldő programjának, a Skype a titkosítását, pedig nem ártott volna, mivel bűnözők és terroristák forgalmát kívánták ellenőrizni.

A Skype olyan szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók számítógépükön tudnak telefonálni - ingyen - másik Skype-felhasználónak, illetve internetes hívásokat kezdeményezhetnek és fogadhatnak a hagyományos - vonalas és mobil - telefonhálózaton.

A nyomozóhatóságok és hírszerzők régi, bevált eszköze a telefonlehallgatás, de a módszert a modern telekommunikációs rendszerekre alkalmazni néha akadályokba ütközik. Például azért, mert a szolgáltató székhelye egy másik országban található.

"A Skype dekódolása rendkívüli nehézségek elé állított minket" - vallotta be Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Rendőrség elnöke. "Egyszerűen nem tudtuk megfejteni. Ezért tartjuk fontosnak az információkat még titkosításuk előtt vagy a desifrírozás után megszerezni" - tette hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy a Skype-on és más VoIP (Voice over Internet Protocol - internetalapú beszédátvitel) programokon átáramló adatokat nehéz "elcsípni", mivel a hangot számos apró "csomagocskára" bontva "szórják bele" a virtuális térbe, ahol a küldemények néhány "körforgalmon" is átkelnek. A telefonhívások ezzel szemben lineáris hullámok a két készülék között.

A német rendőrök nem kérték el a Skype üzemeltetőjétől a titkosító kulcsot, vagy a program ismert biztonsági réseinek listáját. "Nem állunk vitában a Skype-pal, az semmin se segítene. Semmiképpen nem akarjuk egyetlen szolgáltató versenyképességét sem korlátozni" - mondta Ziercke.
Forrás: MTI