2,6 millió font a portréért

Közel 2,6 millió fontot (900 millió forint) adtak a Sotheby,s csütörtök esti londoni árverésén I. Erzsébet angol királynő legrégibb ismert álló portréjáért.

Az olajfestményt, amelyet a flamand Steven van der Meulen udvari művész alkotott a "szűz királynőről", eredetileg 700 ezer - 1 millió font körüli értékre becsülték. A több mint negyedmilliós áremelkedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy hatan is vetélkedtek érte.

Végül Philip Mould brit műkereskedő volt az, aki a legtovább jutott a licitálásban. A festményt 2008-ban állítja ki galériájában.

A portrét, amely az 1560-as években született, az uralkodó John Hampden brit parlamenti képviselőnek ajándékozta. A mai napig e család birtokában volt, de Hampdenék kölcsönadták Buckinghamshire grófságnak és a kép mintegy 50 éve ott függött Aylesbury bíróságának egy magánszalonjában.

A festmény nyilvánosságra kerülése nemcsak azért váltott ki nagy érdeklődést, mert a legrégibb álló kép a hajadon és gyermektelen I. Erzsébetről, hanem azért is, mert a portré eredeti célja az volt, hogy általa keressenek királyi férjet neki.

VIII. Henrik király és Boleyn Anna lánya 1558-ban lépett Anglia trónjára. A legendás királynő az elmúlt években ismét népszerűvé vált a róla készült filmeknek is köszönhetően. Éppen ezekben a napokban mutatták be a szigetországi mozikban az Erzsébet: az aranykor című alkotást, Shekhar Kapur rendezésében, és a királynőt ismét Cate Blanchett személyesíti meg.

Forrás: MTI