Süllyed a közoktatás színvonala

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az elmúlt egy évben általában nem jobb, hanem rosszabb helyzetbe került a magyar közoktatás - közölte Kerpen Gábor elnök a magyar közoktatás napján csütörtökön az MTI-vel.

Az érdekvédő közleményében felidézte, hogy az idén szeptembertől életbe lépett finanszírozási rend következményeként intézményeket vontak össze és zártak be, nőttek az osztálylétszámok, illetve több mint 10 ezer pedagógus álláshely szűnt meg.

A diákokkal való egyéni foglalkozás idejét, és a pedagógusok energiáját csökkentette a kormány azzal, hogy növelte az oktatók kötelező óraszámát.

A szakszervezeti vezető szerint az integrált oktatás érdemi és általános teljesülésének feltételei is romlottak, ami arra vezethető vissza, hogy a spórolás politikája egyre inkább eltakarja az oktatáspolitikát.

Kerpen Gábor emlékeztetett arra, hogy pont egy évvel ezelőtt figyelmezető sztrájkot kellett hirdetniük, amely után a követelések egy része - például a pedagógusi ingyenmunka visszavonása - teljesült, de a többi ok továbbra is fennmaradt.

A parlamenti képviselőknek az a joguk és felelősségük, hogy az egyes döntéseknél a közoktatás érdekében szavazzanak mind a költségvetésnél, mind pedig a közoktatási jogszabályok módosításánál - írta Kerpen Gábor.

A magyar közoktatás napját, a PDSZ társszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete hirdette meg 1991-ben, hogy a hazai közoktatás helyzetét, gondjait bemutassák, a valós társadalmi megítélést elősegítsék, valamint a válság felszámolásához szükséges országos és helyi döntések meghozzák.

Nem ünnepet, hanem olyan akciónapot kívántak létrehozni, amelyen az aktuálisan zajló költségvetési vitákhoz kapcsolódva felhívják a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére.

A közoktatás napja alkalmából mintegy ötven közoktatási intézménybe látogattak el országgyűlési képviselők.
Forrás: MTI