Ismeretlen Bánffy-kötet

Mesék felnőtteknek címmel jelentette meg a Noran kiadó Bánffy Miklósnak, a Bethlen-kormány külügyminiszterének, az operaház egykori intendánsának kötetét.

Az erdélyi származású szerző jelmezterveivel gazdagon díszített, különleges könyvben tíz, szomorú hangulatú mese olvasható az erdélyi emberek nehéz életéről. Az eddig ismeretlen kötetre Sas Péter kutató 2003-ban bukkant rá egy antikváriumban - mondta Kőrössi P. József, a kiadó vezetője az MTI-nek.

Bánffy Miklós valószínűleg politikai nézetei miatt nem szerepeltette nevét az amúgy is csak néhány példányban, 1896-ban kiadott köteten, de a benne olvasható dedikálás bizonyítja, hogy a mesék valóban Bánffy írásai - mutatott rá Körössi P. József.

Szintén érdekességként említette, hogy a mesék létezéséről még a szerző lánya sem tudott, illetve, hogy a Mese egy képről című írás alatt használta először Bánffy a Kisbán Miklós álnevet, amellyel később több cikket jegyzett a Magyar Hírlapban.

Az illusztrációk, színpad- és jelmeztervek az eredeti kiadásban nem szerepeltek, korban és hangulatban azonban annyira illenek a mesékhez, hogy ezért válogatta ki azokat a kiadó a Ráday-gyűjteményben őrzött - egyébként feldolgozatlan - Bánffy-hagyatékból - mondta a kiadóvezető.
A tragikus életű szerző képzőművészeti képességei előtt fejet hajtó kiadó a mintegy százoldalas kötet folytatását tervezi, albumot készítene számos kisebb-nagyobb festményéből, grafikájából, színpad- és jelmezterveiből - árulta el Kőrössi P. József.

Gróf Bánffy Miklós Kolozsváron, gazdag arisztokrata család sarjaként született 1873-ban, tanulmányait szülővárosban és Budapesten végezte. 1901-től képviselő, 1906-tól 1909-ig Kolozs vármegye és Kolozsvár főispánja, 1916-ban IV. Károly koronázási ünnepségének kormánybiztosa volt, 1921. április 14. és 1922. december 19. között a Bethlen-kormányban külügyminiszteri tisztséget töltött be.

1926-ban visszatért a Románia részévé vált Erdélybe, felismerte, hogy az akkori romániai politikai viszonyok között a legfontosabb feladat a kulturális intézmények megtartása.

Miután Észak-Erdélyt Magyarországhoz visszacsatolták, 1940-ben a magyar országgyűlés behívott erdélyi felsőházi tagja lett. 1943-ban titkos megbízatással Bukarestben tárgyalt a Hitler-ellenes erőkkel.

1913 és 1918 között a magyarországi állami színházak, illetve az operaház intendánsa, 1916-tól a Kisfaludy Társaság tagja, 1923 és 1927 között a Képzőművészeti Tanács elnöke volt.

Színművei közül az 1906-os Naplegenda és az 1913-as A nagyúr ismert, Az erősebb című darabját Kisbán Miklós néven jegyezte.

Bánffy Miklós a II. világháborút követően börtönbe került, a Rákosi-rendszer idején nyomorban élt, így is halt meg 1950-ben Budapesten.

Forrás: MTI