Horváth Ágnes nyilatkozott

Az egyénnek is felelősséget kell vállalnia saját egészségéért, az állam senki helyett nem tud elmenni a szűrővizsgálatokra - mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten a Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzési stratégiái című konferenc

Horváth Ágnes kiemelte: az egészségpolitika fontos része a betegségek megelőzése és az egészségre nevelés, ezért is neveztek ki miniszteri biztost ezen feladatok összehangolására.
Ugyanakkor hozzátette, hogy "mi tehetünk arról mennyit mozgunk, mi tehetünk arról mennyit eszünk, mi tehetünk arról milyen életmódot választunk".

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint "egyfajta államszocialista beidegződés" az, hogy az emberek ugyan nem foglakoznak a kockázatokkal (dohányzás, elhízás, alkoholfogyasztás, magas vérnyomás), de ha ezek következtében megbetegszenek, akkor gyógyulásukat az államtól, a közösségtől várják el. Hozzátette: a majdan megalakuló egészségbiztosítási pénztárak érdekeltek lesznek a prevencióban.

A dohányzásról - mint első számú kockázati tényezőről - szólva azt mondta, a nemzetközi felmérések nem igazolták azt, hogy csökkent volna a vendéglátóhelyek forgalma amiatt, hogy ezen helyeken betiltották a dohányzást. (A kormány elképzelései szerint 2010-től tervezi bevezetni, hogy tilos lesz dohányozni a zárt nyilvános helyeken, így színházi büfékben, mozikban, sörözőkben, éttermekben.)
Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az adatokat ismertetve elmondta, évente 70 ezren halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly kezelése a GDP 1 százalékát is kiteheti, illetve a közvetlen egészségügyi kiadások 6 százalékát is felemésztheti. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy csoportos terápiával könnyebb életmódot változtatni és megszabadulni a káros szenvedélyektől.
Forrás: MTI