Fogyatékkal élők a parlamentben

A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából a Nonprofit Média Központ Alapítvány, valamint a fogyatékos emberek országos szervezetei egy rendhagyó parlamenti találkozó napot szervez. Az esemény fővédnöke dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Az idei "Egyenlő Esélyek Mindenki Számára" Európai Év jó esélyt ad arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a társadalom hátrányos helyzetű csoportjaival kapcsolatos hiányokra, teendőkre. Hazánkban mintegy 600 000 ember él valamilyen fogyatékossággal. A társadalom egyik legfontosabb "adóssága" a fogyatékos emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.

A Fogyatékos Emberek Világnapja jó alkalmat ad a párbeszéd megindítására választott képviselőink és az érintett csoportok képviselői között. Ezért a Nonprofit Média Központ Alapítvány, és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége egy rendhagyó parlamenti találkozó napot szervez. A mintegy két órás program során a fogyatékossággal élő emberek képviselői az őket érintő aktuális kérdésekről "interpellációkat" intéznek a parlamenti képviselőkhöz, a frakciókhoz és a kormányzat képviselőihez.

E rendezvény, melynek fővédnöke dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a rendszerváltást követő első olyan jellegű kezdeményezés, amely a képviseleti demokrácia modelljét ötvözi "a semmit rólunk, nélkülünk" elvvel. Így egy újfajta együttműködés lehetőségét kívánja elindítani a tapasztalati szakértők és a választott képviselők, valamint a kormányzat között. Az interpellációk aktualitását az ENSZ Közgyűlése által a fogyatékkal élő emberek jogairól tavaly decemberben elfogadott Egyezmény adja, melyhez Magyarország elsők között csatlakozott, és mely alapvetően kell, hogy befolyásolja a hazai törvényhozást is.

Az esemény védnöke Balog Zoltán, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke, valamint Korózs Lajos, az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság elnöke.
Forrás: MTI