Csak híznak és híznak

A finn nők 2002 óta átlagosan közel egy kilót híztak, de az elhízás elsősorban mégis a férfiak problémája a KTL finn közegészségügyi intézet tanulmánya szerint. "A finn férfiak egyre kövérebbek. A növekedés üteme évtizedek óta hasonló, és már a fiatal fel

"Táplálkozásunk minősége javult, de sokat eszük, túl sokat, és nem mozgunk eleget" - mondta el Erkki Vartiainen professzor, a kutatás vezetője.

Öt év alatt átlagosan a férfiak 500 grammot, a nőt pedig 900 grammot híztak, az iskolai végzettség szintjétől függően azonban anagyok az eltérések. "A legmagasabb szintű diplomákkal rendelkezőknek a legalacsonyabb a testtömegindexe" - mutat rá a tanulmány.

Minden második nőnek "normális" a súlya, míg a férfiak esetében ez az arány egy a háromhoz, minden ötödik férfi pedig "kövér".

Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a lakosság kétharmada küszködik jelentős súlyfelesleggel.

A finnek egészségesebben étkeznek, mint öt éve, és kevesebbet dohányoznak.

"A keringési panaszok csökkenésének 1972 óta tapasztalt tendenciája azonban megállt" - mutatott rá Vartiainen professzor, aki szerint ezért az alkohol a fő felelős. A túlzott alkoholfogyasztás 2005 óta a 15-64 év közötti férfilakosság körében az első számú halálozási ok.

Forrás: MTI