Árhullámot imitáltak

Egy nagy árhullám levonulását imitálták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei Sárospatakon, a Bodrog-folyó partján csütörtökön.

Rétközi Ferenc, az igazgatóság vezetője azt mondta: a borsodi gyakorlatot a társszervek, és az árvízi komplex csoportok bevonásával tartották, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye védekezési próbája után.

A részletek kapcsán közölte: Borsod megye árvízveszélyes terület, a gyakorlat lényege, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben a különböző szakmai csoportok összehangoltan dolgozzanak.

Hozzátette: a Bodrog partján gyakorolták a gátak bordás megtámasztását, és "a magas vízállás miatt" nyúlgátat is építettek. Emellett az elképzelt veszélyeztetett területről "kitelepítették" az embereket, és az árvíz után hátramaradt szennyeződések miatt fertőtlenítésre is sor került.

Az akcióban mintegy 200 szakember vett részt, és a védekezési gyakorlaton új technikai eszközöket, például egy homokzsáktöltő gépet is bemutattak, amely óránként 4.200 homokzsák töltésére alkalmas, de kipróbálták a 6 perc alatt felfújható sátrat is.
Forrás: MTI