Festmény a szemétből

A Sotheby's aukciósház keddi árverésén több mint egymillió dollárt fizettek egy mexikói festő alkotásáért, amit a szemétből mentettek ki. Az 1987-ben eltűnt festményt négy évvel ezelőtt találták meg egy New York-i utcán, szemeteszsákok között, kitűnő álla

A mexikói Rufino Tamayo Három Ember (Tres Personajes) című festményért egy észak-amerikai licitáló ajánlotta a legnagyobb összeget, 1,049,000 dollárt, azaz 180 milló forintot. Az összeg egy részét az alkotást megmentő nő kapta, aki korábban már 15 ezer dolláros (2.5 millió forint) jutalomban részesült.

Elizabeth Gibson a festményt 2003-ban pillantotta meg egy New York-i utcán, amikor reggeli kávézására indult. A szemeteszsákok között fekvő, nagyon rossz keretbe rakott, de kitűnő állapotban lévő képet végül magához vette, és több hónapig lógott szobája falán. Miután egy barátja felvetette, hogy a festmény értékes lehet, Gibson elkezdett nyomozni, és kiderült: a kép szerepelt egy eltűnt alkotásokat bemutató televíziós műsorban.

A nő ezután felvette a kapcsolatot a Sotheby's aukciósházzal, és a cég segített visszaadni a képet eredeti tulajdonosának. Az 1970-ben készített festményt 55 ezer dollárért vásárolta egy texasi férfi felesége születésnapjára 1977-ben. A képet egy raktárból lopták el, ahol költözésükkor hagyták, eltűnését 1987-ben vették észre. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki lopta el, és hol volt a festmény az elmúlt években. Az FBI még mindig nyomoz az ügyben.
Forrás: FH