Budapesre jön a karmester sztár

Sir Simon Rattle nemcsak azért az egyik legnagyobb sztár a ma élő karmesterek közt, mert ő a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere. Az 55 éves angol dirigens annak idején Birmingham Város Szimfonikus Zenekarát irányította évtizedeken keresztül –

Rattle remek szervező, karizmatikus, megnyerő egyéniség. Az Operaházban 2005. május 1-jén adott koncertje felejthetetlen élmény marad mindenkinek, aki hallotta; mintegy száz lemezfelvétele rendre a legnagyobb díjakat nyeri, a kritikusok és a nagyközönség elismerését váltja ki.

Ezúttal a Felvilágosodás Korának Ének- és Zenekarával érkezik a Művészetek Palotájába. Az együttesnek nincs állandó vezetőkarmestere, Rattle gyakran vezényli őket. Sir Simon ugyanis egyaránt stílusosan nyúl Haydn, Mahler, Stravinsky és Sosztakovics zenéjéhez.

Ezúttal egy ezeregyéjszakai hangvételű mesét feldolgozó, ritkán hallható Schumann-oratóriumot (Az éden és a péri) adnak elő. A közreműködő szólisták (többek közt Sally Mathews, Kate Royal, Bernarda Fink, Mark Padmore) szintén a legkeresettebb sztárok világszerte. Ezt a művet egyszer meg kell hallgatni – és ha ők az előadók, az „egyszer” legyen december 11-én a Bartók-teremben!

Forrás: mupa.hu