"Jött egy busz" Tartuban

Magyar Filmnapokat rendeznek - immár ötödik alkalommal - az észtországi Tartuban csütörtöktől szombatig. A rendezvény gerincét Pálfi György filmjei alkotják. Pálfi György Jött egy busz című 100 perces játékfilmjével kezdődik pénteken a vetítéssorozat.

Utána öt fiatal művész rövidfilmjét nézhetik meg az érdeklődők. Este pedig Pálfi Taxidermia című, magyar és nemzetközi fesztiválokon is díjat nyert alkotását vetítik - tájékoztatta az MTI-t Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója, az esemény egyik szervezője.

A 33 éves alkotónak A hal és Hukkle című rövidfilmjét is bemutatják. Ezen kívül más alkotók rövidfilmjeit is láthatja a néző, mint például Kenyeres Bálint Before Down, vagy M. Tóth Géza Maestro című, Oscar-díjra jelölt kisfilmjét.

Kísérőprogramként csütörtökön kiállítás nyílik a Tartui Egyetemi Könyvtárban a Fiatal Fotóművészek Stúdiója tagjainak munkáiból. Az egyetemi könyvtárban Durszt György producer, a Duna TV dramaturgiai vezetője beszél a fiatal magyar filmművészetről, késő este a Csürrentő népzenei együttes ad koncertet, szombaton délután pedig gyermek táncházat tart.

Az együttes igen népszerű Észtországban, Tartuban, a magyar filmnapokon minden évben fellép. Az együttes 1997-ben az Óbudai Népzenei Iskolában alakult Balogh Sándor zenetanár segítségével. Eleinte csak moldvai csángó zenét játszottak, majd repertoárjukra vették a somogyi és a mezőségi népzenét is. A Fővárosi Művelődési Házban rendszeres táncházuk van.
Forrás: MTI